YouTube

Juan Joya Borja, de grinnikende internetsensatie uit Spanje, is overleden

Enkele jaren geleden groeide de Spaanse comedian Juan Joya Borja uit tot een wereldwijde internetsensatie toen een interview met hem, en vooral met zijn gierende lach, viraal ging. Er verschenen onnoemelijk veel parodieën op dat filmpje, ook in ons land. Maar hij zal nu niet meer kunnen lachen, want Borja is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden.

Juan Joya Borja is een Spaanse comedian, hij ging door het leven met de bijnaam "El Risitas", wat iets betekent als "de grinnik". En het was die lach die hem wereldwijd bekend zou maken. Sinds 2000 verscheen Borja geregeld op de Spaanse televisie en vertelde sappige verhalen over dagelijkse situaties die hij meemaakte. Zo was er in 2007 een interview waarin hij het had over zijn ervaring als kok in een visrestaurant. Hij onderbrak zijn verhaal met zijn hoge, gierende en op den duur aanstekelijke lach.

Kijk en luister (en lach) even zelf, het artikel gaat voort onder het (ondertitelde) fragment:

En het is dit optreden dat van Borja een internetsensatie zou maken. Jaren later, in 2013, verscheen het origineel op de videosite YouTube. Sindsdien amuseerden heel wat creatieve geesten zich met het plaatsen van fictieve ondertitels op het originele filmpje. De toon was meestal dezelfde, die van een werknemer die de draak steekt met de dommigheid van een baas of een klant.

Het beroemdste filmpje dateert uit 2015. Daarin wordt Borja voorgesteld als ingenieur bij techbedrijf Apple. De nieuwe MacBook was net uit, en de ontwerpers waren zogezegd vergeten om extra USB-poorten in het toestel te steken. 

Hoe ze erin slaagden om CEO Tim Cook voor de gek te houden, kan je in dit (ondertitelde) fragment ontdekken:

Het MacBook-filmpje werd de meest bekeken "meme" met Borja in de hoofdrol, het is meer dan 8 miljoen keer aangeklikt op YouTube. De parodieën met (de lach van) Borja in de hoofdrol zijn bijna niet te tellen. Ook in ons land dook "El Risitas" op in een filmpje, als ambtenaar die destijds het omstreden winkelcentrum Uplace aan de E19 in Machelen goedkeurde.

Maar ook de brexit moest er bijvoorbeeld aan geloven:

Borja werd dankzij al die memes een wereldster en dook op in bijvoorbeeld reclamefilmpjes. Maar de man met de aanstekelijke lach is nu niet meer. Hij is gisteren in een Spaans ziekenhuis overleden op 65-jarige leeftijd. De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar volgens Spaanse media kampte hij al lang met gezondheidsproblemen.

Meest gelezen