stad Leuven

Leuven herstelt acht beelden op historisch stadhuis

In Leuven worden momenteel acht beelden hersteld, die de gevel versieren van het historische stadhuis. De schade aan de beelden kwam aan het licht bij een controlebeurt. Zo was het hoofd van het beeld "koning" losgekomen en vertoonden andere beelden barsten.

Elk beeld is met een stalen haak aan de gevel vastgemaakt. Door het roesten van deze verankeringshaken ontstonden er barsten in de sculpturen en kwamen enkele delen los. Dit gebeurde bij vier standbeelden: ‘koning’ en ‘kleine profeet’ aan de kant van de Naamsestraat en ‘Jezus, Ecce Homo’ en ‘oude man’ aan de kant van het politiekantoor.  "De losgekomen delen zijn uit veiligheidsoverwegingen weggenomen en liggen nu op de zolder van het stadhuis, in afwachting van herstelling. Het beeld ‘koning’ vertoont de meeste schade en is daarom voorlopig verankerd met een spanband”, legt schepen van restauraties Dirk Vansina (CD&V) uit. Nog vier andere beelden vertonen enkele scheuren, maar zijn voorlopig stabiel.

Ook barsten in de gevel

Tijdens de inspectie werd ook vastgesteld dat de gevel achter een achttal andere beelden gebarsten is,  door het roesten van de ankers. Schepen Vansina: “De herstelling van deze barsten is moeilijk omdat de beelden  moeilijk bereikbaar zijn en volledig weggenomen moeten worden om de verroeste ankers te kunnen vervangen door nieuwe in inox. De beelden worden nu terug stevig in elkaar gezet en voorzichtig bijgewerkt waar nodig.”

Een grondige herstelling  zal gebeuren in het kader van de herbestemming van het stadhuis tegen 2027, wanneer het volledige gebouw in stelling zal staan. In afwachting zal er minstens jaarlijks een inspectie van de schade gebeuren. 

Meest gelezen