De politiemacht in Ter Kamerenbos bij de eerste editie van La Boum op 1 april.

Liveblog: Facebook blokkeert evenementenpagina van La Boum 2

Facebook heeft de evenementenpagina van La Boum 2 geblokkeerd. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag is al voor de vierde dag op rij gedaald. Het gemiddelde aantal besmettingen blijft hangen, het aantal overlijdens blijft lichtjes stijgen. Volg de belangrijkste corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Facebook blokkeert evenementenpagina van La Boum 2

Facebook heeft de evenementenpagina van La Boum 2 geblokkeerd. Dat laat een woordvoerder van de sociaalnetwerksite weten. "De plaatselijke autoriteiten hebben ons op de hoogte gebracht dat de betreffende evenementpagina niet voldeed aan de huidige wettelijke eisen met betrekking tot COVID-19", zegt de woordvoerder. "Wij hebben de inhoud grondig onderzocht en vervolgens besloten de evenementpagina te blokkeren." 

Op de eerste editie van het nepfestival La Boum in het Ter Kamerenbos op 1 april daagden zowat 2.000 mensen op. Die hielden zich niet aan de coronamaatregelen en het kwam tot een confrontatie tussen politie en feestvierders waarbij 26 agenten en 8 burgers gewond raakten.

Het collectief L'Abîme riep begin deze maand op om opnieuw een feest op poten te zetten in het Ter Kamerenbos, op 1 mei. Dinsdag werd een woordvoerder van het collectief nog ondervraagd door de Brusselse politie.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 1 april 2021 over de eerste editie van La Boum:

Videospeler inladen...

Blik op de cijfers: iets minder mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorg

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per in ons land is al voor de vierde dag op rij gedaald. Ook het totale aantal patiënten in het ziekenhuis en op de diensten intensieve zorg gaat lichtjes achteruit, maar de cijfers blijven wel op een hoog niveau. Het gemiddelde aantal besmettingen blijft hangen, het aantal overlijdens blijft lichtjes stijgen.

  • Van 22 tot en met 28 april werden elke dag gemiddeld 206 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor. Tussen 15 en 21 april waren er gemiddeld 242 opnames per dag. Het is al de vierde dag op rij dat het aantal ziekenhuisopnames daalt, gisteren was er een daling van 11 procent.
  • Gisteren, woensdag 28 april, meldden de ziekenhuizen 210 opnames (-21 in vergelijking met dinsdag 21 april). 249 patiënten (-93) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op dinsdag.
  • In totaal lagen dinsdag 2.809 (-49 in vergelijking met maandag) covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 9 procent. 886 covidpatiënten (-6) liggen op intensieve zorg, 527 (-1) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft licht achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 5 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 4 procent.
  • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
  • In de week van 19 tot en met 25 april overleden elke dag gemiddeld 40 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 3,3 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Tussen 12 en 18 april waren er gemiddeld 39 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.140.
  • Tussen 19 en 25 april werden per dag gemiddeld 3.482 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is evenveel als de week ervoor. Gisteren was er een (verwaarloosbare) stijging van 1 procent. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 982.959 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 19 en 25 april werden dagelijks gemiddeld 44.100 tests afgenomen. Dat is 10 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dus stijgen, allicht een gevolg van de heropstart na de paasvakantie.
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 8,8 procent (0,9 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat bijna 9 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er dus nog altijd veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,89. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Gisteren, op woensdag 28 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden al 2.855.634 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 31,1 procent van de volwassen bevolking. 779.103 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Portugal versoepelt en heropent grens met Spanje

Zaterdag heropent Portugal zijn landsgrens met Spanje, 48 uur vroeger dan was gepland. Dan gaat ook een nieuwe  fase van versoepelingen laten in. Dat heeft premier Antonio Costa bekendgemaakt.

"Op 1 mei gaan we over tot de volgende fase van de versoepeling, met inbegrip van de heropening van de grens met Spanje", aldus Costa.

Het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en coronadoden ligt laag in Portugal. Daarom was het land meer dan een maand geleden al beginnen te versoepelen. Nu worden de meeste coronamaatregelen in het land beëindigd.

Pfizer/BioNTech vraagt EMA-goedkeuring covid-vaccin voor twaalfjarigen aan

De Duitse vaccinproducent BioNTech gaat de goedkeuring vragen van het covidvaccin voor kinderen vanaf twaalf jaar in de Europese Unie. Dat maakte BioNTech bekend. De aanvraag wordt waarschijnlijk "een van de komende dagen" ingediend bij het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA), zei een woordvoerder. Nieuwsmagazine Der Spiegel bericht dat de aanvraag woensdag zou ingediend worden.

"We hebben de studiedata van twaalf- tot vijftienjarigen voor goedkeuring ingediend in de VS. In Europa zitten we in de laatste fase", zei Ugur Sahin, topman van BioNTech, aan Der Spiegel. Het goedkeuringsproces duurt doorgaans een paar weken.

Het vaccin van BioNTech, dat in samenwerking met Pfizer werd ontwikkeld, heeft tot nog toe enkel een markttoelating voor mensen vanaf 16 jaar. Indien het EMA het licht op groen zet, zouden de eerste inentingen voor kinderen vanaf twaalf jaar vanaf midden juni kunnen beginnen.

BioNTech en Pfizer kondigden onlangs aan dat een klinische studie bij twaalf- tot vijftienjarigen in de Verenigde Staten een werkzaamheid van 100 procent had aangetoond. Bovendien bleek ook dat het vaccin goed verdragen werd.

Daarnaast hebben beide bedrijven ook nog een klinische studie lopen bij kinderen tussen zes maanden en elf jaar oud. BioNTech gaat ervan uit dat de resultaten daarvan tegen september beschikbaar zouden moeten zijn. Indien de resultaten ook in die doelgroep positief zouden zijn, is het waarschijnlijk dat BioNTech ook voor jonge kinderen een markttoelating zal aanvragen bij het EMA.

Paradise Down by the Lake uitgesteld naar juli

De tweede editie van Paradise Down by the Lake wordt uitgesteld naar juli, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Paradise Down by the Lake is het kleinschaligere concept van het ecologische festival Paradise City, dat jaarlijks in het Vlaams-Brabantse Perk (Steenokkerzeel) georganiseerd wordt. Down by the Lake zou normaal gezien van mei tot begin juni plaatsvinden aan het meer van het Kasteel van Beervelde in Oost-Vlaanderen.

Paradise Down by the Lake zou 1 mei van start gaan en de volgende vijf weekends plaatsgrijpen. Mensen konden vanop bootjes op het water, aan het kasteeldomein, genieten van ontspannende elektronische muziek. Vijftig bootjes hadden telkens plaats voor acht personen, wat voor een totaal van 400 personen zorgde. Vorig jaar organiseerde Paradise City dit kleinschalige coronaveilige concept voor de eerste keer, maar dan in domein Calmeyn in Drogenbos, in Vlaams-Brabant.

De organisatie laat weten dat het de tweede editie uitstelt tot juli. "Door de huidige regeringsmaatregelen om buitenactiviteiten te beperken tot 200 personen, en dit tot eind juni, ziet het ernaar uit dat we Paradise Down by the Lake zullen moeten verschuiven naar juli. We wisten dat dit kon gebeuren en ook al is het niet het scenario dat we voor ogen hadden, we passen ons aan en gaan verder", klinkt het.

Exacte nieuwe data zijn nog niet bekend. "Van zodra er meer duidelijkheid is, zullen we die communiceren", besluit de organisatie.

Aantal ziekenhuisopnames in Nederland op recordhoogte

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot boven de 2.700, voor het eerst sinds 7 januari. De zZiekenhuizen behandelen momenteel 2.704 covidpatiënten, 93 meer dan gisteren.

In de afgelopen 5 dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 190 gestegen.

Duitsland zet meer dan 1 miljoen vaccins op een dag

Na een aarzelende start raakt de vaccinatiecampagne in Duitsland stilaan onder stoom. Gisteren zijn voor het eerst meer dan één miljoen spuitjes gezet, meteen goed voor een Europees record. Dat heeft Duits minister van Volksgezondheid Jens Spahn meegedeeld.

In de verschillende artsenpraktijken in het land werden gisteren 730.000 prikjes gezet, terwijl de verschillende regionale vaccinatiecentra 360.000 coronavaccins hebben toegediend. 

Meest gelezen