Foto: Belga

Leger houdt voorlopig geen schietoefeningen meer in open natuur op Groot Schietveld in Brecht na brand

Voorlopig zal het leger geen schietoefeningen meer doen in open natuur op het militair domein Groot Schietveld, in Brecht. Dat heeft Defensie bevestigd aan de burgemeesters van Brecht en Wuustwezel. De schietoefeningen zullen voortaan gebeuren in gesloten schietstanden. 

Het overleg  kwam er na een bezoek op het terrein. Daar kregen beide burgemeesters te zien hoe groot de schade is, en uitleg over hoe schietoefeningen in de toekomst zullen gebeuren op het Groot Schietveld. Die beslising ligt bij Defensie, zegt Luitenant-kolonel Patrick Mestdagh: "Ik heb de burgemeesters wel geïnformeerd dat er in mei zeker al geen oefening is waarbij munitie in het schietveld , in de heide dus, wordt gevuurd."  

Gesloten schietstanden

"Op dit moment hebben we ervoor gezorgd dat oefeningen die impact hebben op de heide , dat die volledig geschorst worden en uitgesteld naar een later tijdstip", gaat Mestdagh verder. "De schietstanden waar nu zal gevuurd worden zijn gesloten schietstanden. Dat wil zeggen dat de doelenzone volledig afgeschermd is door een zandheuvel. Alle patronen komen terecht in die zandheuvel en niet in de heide."

Volgens de burgemeester van Wuustwezel Dieter Wouters (CD&V) zal Defensie in de toekomst de omwonenden duidelijker inlichten over welke schietoefeningen er gehouden worden. "We waren een beetje geschrokken dat er al terug  schietoefeningen doorgaan. Het is goed dat het leger een aantal zaken heeft laten zien."

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De brand heeft absoluut ook op ons een diepe indruk nagelaten. Dit is iets blijvend.

Luitenant-kolonel Patrick Mestdagh

Vorige week ontstond er een grote brand na schietoefeningen. Zo'n 700 tot 800 hectare heidegebied is daarbij in vlammen opgegaan. Dat heeft ook bij het leger een diepe indruk nagelaten, zegt luitenant-kolonel Patrick Mestdagh nog: 'Defensie betreurt wat er is gebeurd. We hadden dit niet verwacht, voor ons waren de veiligheidsmaatregelen genomen. Gerechtelijk onderzoek zal uitwijzen waarom het toch nog verkeerd gelopen is."

Meest gelezen