Jörgen Caris

Nederlandse schrijver Hafid Bouazza (51) overleden

De Amsterdamse schrijver Hafid Bouazza is overleden. Zijn uitgeverij Querido laat weten dat de auteur al langer kampte met een slechte gezondheid. Bouazza won in 2004 met zijn roman "Paravion" De Gouden Uil. Hij schreef niet alleen romans, maar ook essays en theaterstukken en hij vertaalde poëzie uit het Arabisch, Frans en Engels. Bouazza stond ook bekend als een felle criticus van de islam.

Hafid Bouazza, Nederlands auteur van Marokkaanse afkomst, is op zijn 51e overleden in een Amsterdams ziekenhuis.  Met zijn bekendste roman "Paravion" uit 2003 won hij de Gouden Uil 2004 en werd hij ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Het verhaal schetst de levens van drie generaties in een Marokkaans dorp. 

Bekijk hier de uitreiking van de Gouden Uil aan Hafid Bouazza in 2004:

Videospeler inladen...

Bouazza werd geboren in de Marokkaanse stad Oujda. Zijn ouders verhuisden met het gezin in 1977 naar Nederland. In 1996 debuteerde hij met de verhalenbundel "De voeten van Abdullah". Hij won er de E. du Perronprijs mee, een jaarlijkse bekroning voor iemand die zich inzet "voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen alle in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen".

Hafid Bouazza's laatste roman "Meriswin" verscheen in 2014, een boek waarin hij de lof zong van absint en andere alcoholische dranken waar hij aan verslaafd was. Later dit jaar zou zijn vertaling van "Le spleen de Paris" van Charles Baudelaire verschijnen met illustraties van kunstenares Marlene Dumas. Met haar had hij eerder samengewerkt voor "Venus en Adonis", een vertaling van gedichten van Shakespeare.  

In 2009 was Hafid Bouazza te gast in het VRT-programma "Iets met boeken", over zijn roman "Spotvogel", de opvolger van "Paravion". Herbekijk hier: 

Videospeler inladen...

Hafid Bouazza was een groot poëzieliefhebber en -vertaler. In 2004 leidde hij reporter Nadia Dala rond op de Poëziezomer van Watou (uit "Voetzoeker"): 

Videospeler inladen...

Anti-islam

Hafid Bouazza mengde zich geregeld in het openbare debat en nam daar fel stelling in tegen de islam, meer bepaald tegen de ongelijke behandeling van vrouwen. In 2015 publiceerde hij daarover het kritische boek "De akker en de mantel, over de vrouw in de islam". In 2014 kreeg hij de titel "Vrijdenker van het jaar" in Nederland. 

Uit "De zevende dag" van 2004: een debat over de hoofddoek en de dubbele nationaliteit, met Hafid Bouazza:

Videospeler inladen...

De auteur kampte jarenlang met allerlei verslavingen. Hij was al een poos ziek en is op zijn 51e overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hafid Bouazza laat twee zonen achter. 

Lezers en collega-schrijvers prijzen de verteller en de lyrische taalvirtuoos in Hafid Bouazza, maar wijzen ook op zijn zelfdestructieve kant. De Nederlandse auteur Abdelkader Benali, eveneens van Marokkaanse herkomst, herinnert zich het eerste boek dat hij van Bouazza las:

Ook auteur Rachida Lamrabet reageert bedroefd op het nieuws: "In zekere zin was hij een pionier voor de gemeenschap. Hij was ook een generatiegenoot van mij. Zijn overlijden op zo'n jonge leeftijd komt natuurlijk niet onverwacht, maar toch veel te vroeg."

Luister hier naar het gesprek over Hafid Bouazza met Willem Bongers-Dek van deBuren in "De wereld vandaag" (Radio 1):

Meest gelezen