Copyright 2012 Marcel Schoeters - All rights reserved

Oudste Belg Julia Van Hool (111) overleden: "Corona en twee Wereldoorlogen kregen haar niet klein"

In het Heilig Hartziekenhuis in Lier is Julia Van Hool vannacht overleden. Ze was de oudste nog levende Belg en werd 111. Ze was begin deze week naar het ziekenhuis gebracht voor een bloedtransfusie. Enkele maanden geleden overleefde Julia Van Hool nog een besmetting met het coronavirus. 

Op 7 mei 1909 wordt Van Hool geboren in de Augustijnenhoeve in Putte. Ze heeft vier zussen en twee broers. In de jaren 1920 begint ze met haar oudere zus een kapperszaak. Ze huwt in 1932 met René Op de Beeck en samen nemen ze een beenhouwerij over. Ze krijgen vier kinderen: Marcel, Jos, Florent en Annie. Net voor hun gouden huwelijksjubileum, in 1982, overlijdt René. 

Ze was een straffe madam met een onverwoestbare geest en lichaam

Rik Verwaest (N-VA), waarnemend burgemeester Lier

Waarnemend burgemeester Rik Verwaest (N-VA) kende Julia Van Hool sinds zijn kindertijd. "Ze was een straffe madam met een onverwoestbare geest en lichaam, op wie de tijd geen vat leek te hebben. Twee Wereldoorlogen en zelfs het coronavirus kregen haar niet klein. Ze is nu vredig ingeslapen. Jouw lange reis is nu voorbij, Julia. Lier zal je nooit vergeten."

Julia Van Hool was op haar 111 nog een kranige dame. Ze was de oudste levende Belg en de oudste Lierenaar ooit. "Ze keek ernaar uit om in november ook het Belgische leeftijdsrecord te breken. Zelfs een ereronde in de botsauto's op de Novemberfoor zag ze helemaal zitten", zegt Verwaest. Het leeftijdsrecord kon Julia Van Hool niet breken. De oudste Belg ooit is Joanna Turcksin uit Machelen, die 112 jaar en 186 dagen werd en overleed in 2002. 

Meest gelezen