AFP or licensors

Mummie is een mammie: exemplaar in museum in Warschau blijkt geen priester, maar zwangere vrouw

In het Nationaal Museum van de Poolse hoofdstad Warschau hebben wetenschappers een verrassende ontdekking gedaan. Een 2.000 jaar oude Egyptische mummie, waarvan altijd was gedacht dat het een priester uit de eerste eeuw was, blijkt een zwangere vrouw. Het is een primeur: nooit eerder is een zwangere mummie ontdekt. 

Sinds 2015 loopt in het Nationaal Museum in Warschau een project waarbij geavanceerde technologie wordt losgelaten op mummies en antieke artefacten.

"Bij het bestuderen van de radiografische beelden merkten mijn man Stanislaw, egyptoloog, en ikzelf, archeologe, in de buik van de mummie iets op dat ons als ouders van drie kinderen vertrouwd voorkwam: een voetje", zegt onderzoekster Marzena Ozarek-Szilke. Zij licht de vondst toe in het blad Journal of Archaeological Science.

Het bekken van de mummie met de foetus.

Bij nader onderzoek ondekte ze een complete foetus in de buik van de mummie. De wetenschappers gaan ervan uit dat zij een vrouw tussen 20 en 30 jaar was, afkomstig uit de aristocratie van de stad Thebe (Luxor). Ze was 26 tot 30 weken zwanger op het moment van haar dood, vermoedelijk in de eerste eeuw voor onze tijdsrekening. 

Bekijk hier beelden uit de berichtgeving in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De mummie werd niet opengemaakt, maar op de beelden is te zien dat ze schouderlang krullend haar had. In de buikholte ontdekten de wetenschappers vier bundels, vermoedelijk apart ingepakte en gebalsemde organen. De foetus werd echter niet weggenomen tijdens de mummificatie, maar zat nog altijd in de baarmoeder. Waarom dat zo is, is voor de onderzoekers niet duidelijk. 

AFP or licensors

"Mysterieuze dame", geen priester

Het is in elk geval de eerste keer dat een gemummificeerd lichaam van een zwangere vrouw is ontdekt. De wetenschappers hopen dat de vondst nieuwe inzichten kan aandragen over zwangerschap en moederschap in de oudheid.

AFP or licensors

De mummie, omgedoopt tot "de mysterieuze dame", werd in de negentiende eeuw naar Polen overgebracht. Sinds 1917 wordt ze bewaard in het Nationaal Museum van Warschau. Tot nu toe was ervan uitgegaan dat het ging om een priester die leefde tussen grofweg de eerste eeuw voor en de eerste eeuw na onze tijdsrekening. 

Dat hadden archeologen opgemaakt aan de hand van hiëroglyfen op de sarcofaag waarin de mummie zat. Mogelijk was de mummie door smokkelaars van artefacten in de verkeerde sarcofaag gestopt. 

AFP or licensors

Meest gelezen