Handelsfederatie Comeos over uitspraak Rousseau: "Het klopt niet dat kassierster Debora niets heeft gekregen"

Volgens Dominique Michel van handelsfederatie Comeos klopt het niet dat Debora of andere kassiersters niets hebben gekregen. Hij reageert daarmee op de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau die gisteren in "Terzake" reageerde op het vastgelopen loonoverleg. "Ik krijg aan de kassierster in Nieuwpoort, Debora, niet uitgelegd dat er winst wordt gemaakt en er dividenden worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar er voor haar geen loonopslag in zit", klonk het. 

Rousseau pleit voor een loonsverhoging die verder gaat dan die van 0,4 procent (bovenop de index) zoals berekend is op basis van de loonwet. Zeker in sectoren die het tijdens de coronacrisis goed hebben gedaan. Anders dreigt hij ermee de dividenduitkering voor aandeelhouders te blokkeren. 

"Ik krijg aan de kassierster in Nieuwpoort, Debora, niet uitgelegd dat er winst wordt gemaakt en er dividenden worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar er voor haar geen loonopslag in zit", zei Rousseau gisteren dan ook in Terzake. 

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Rousseau in "Terzake" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Maar volgens Dominique Michel van handelsfederatie Comeos klopt die uitspraak helemaal niet. "Wat wel klopt is dat Debora en haar collega's enorm hard gewerkt hebben het afgelopen jaar. We hebben dan ook beseft dat we iets moesten doen voor Debora en haar collega's, en dat hebben we ook gedaan", klinkt het. 

"Zo hebben niet enkel de kassiersters, maar ook mensen die in de magazijnen werken, 5 extra verlofdagen gekregen. Daarnaast hebben ze ook 2 keer een premie van 500 euro netto gekregen, dus 1.000 euro in totaal. Dat is ook normaal en dat hebben wij dan ook met veel plezier gedaan", aldus Michel.

Maar zo'n premie is niet hetzelfde als een loonopslag. Dat laatste is immers een permanente loonsverhoging, terwijl een premie een eenmalige uitkering is. "Het is een extra inspanning voor de moeilijkere periode die de kassiersters hebben doorgemaakt", duidt Michel. 

Maar dan nog klopt de uitspraak niet, volgens hem. "Mensen vergeten dat er ook nog een indexatie is, dat is een loonsverhoging. Dat betekent extra geld voor de werknemers. En daarbovenop komt er nog een permanente loonsverhoging van 0,4 procent. Daarnaast waren we ook bereid om met de vakbonden te spreken over een extra inspanning voor de bedrijven die uitzonderlijk goed gepresteerd hebben."

Meest gelezen