(c)Zeno Colantoni zeno.colantoni@libero.it

Wijsvinger van 38 centimeter uit het Louvre herenigd met hand van reusachtig beeld van keizer Constantijn in Rome

Een bronzen vinger van een antiek standbeeld van de Romeinse keizer Constantijn in het Louvre in Parijs is herenigd met de rest van het reusachtige beeld in een museum in Rome. De vinger meet liefst 38 centimeter.

In de Capitolijnse Musea in Rome bevinden zich het hoofd en de linkerhand van een kolossaal bronzen standbeeld van keizer Constantijn (circa 272-337 van onze tijdrekening). Enkele vingers of kootjes ontbreken en in de palm van de hand zit een gat waar de rijksappel in paste, dat is de ceremoniële bol in het midden op de foto. In 2018 deed de Franse wetenschapster Aurélia Azéma een bijzondere ontdekking in het Louvre, toen ze onderzoek deed naar oude lastechnieken.

Keizer Constantijn - hoofd 177 cm - hand en pols 150 cm

Geen teen, maar een vinger

In het Louvre werd namelijk een bronzen voorwerp bewaard waarvan lang werd gedacht dat het een forse teen was. Dat bleek de vermiste vinger van Constantijn te zijn, of tenminste toch twee kootjes, met een respectabele lengte van 38 centimeter. Onderzoekster Azéma leidde een en ander af uit de lengte en legde de link met de hand in Rome. Er werd een kopie gemaakt en naar Rome gestuurd, en die paste wonderwel.

De antieke bronzen wijsvinger behoorde ooit tot de collectie van de Italiaanse bankier en verzamelaar Giampietro Campana. Toen de man rond 1850 uit de gratie viel, werden zijn kunstschatten geveild en kwamen die overal in de wereld in musea terecht. De vinger van Constantijn in het Louvre in Parijs. 

Het Louvre heeft het lichaamsdeel nu voor vijf jaar uitgeleend aan de collega’s in Rome. De Capitolijnse musea vieren dit jaar hun 550e verjaardag.  

(c)Zeno Colantoni zeno.colantoni@libero.it

Intussen is de vinger aan de hand bevestigd met een tijdelijke las. Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, deelde de beelden van het openen van de kist met daarin de bronzen vinger:

(c)Zeno Colantoni zeno.colantoni@libero.it

Meest gelezen