Nummers 10, 11 en 12 in Downing Street in Londen.
AFP or licensors

Behangpapier van goud in Downing Street: Hoe duur is het? En hangt het ook bij ons aan de muur?

De verloofde van Boris Johnson zou tienduizenden ponden hebben uitgegeven aan behangpapier van goud bij de renovatie van de ambtswoning van de Britse premier. Hoe kan behangpapier zo duur uitvallen? Valt deze uitgave (historisch) te verantwoorden? En bestaan nog andere exclusieve soorten? 5 vragen en antwoorden.

Van ophefmakende uitspraken die aan het licht komen tot een prijzige renovatie van zijn woning op Downing Street 11: het is een bewogen week geweest voor de Britse premier Boris Johnson. De verkiezingscommissie is zelfs een formeel onderzoek gestart naar wie heeft betaald voor de herinrichting van een appartement bij zijn ambtswoning. Zijn verloofde, Carrie Symonds, zou 200.000 pond hebben uitgegeven in plaats van de voorziene 30.000 pond.

Een behoorlijk deel van dat geld zou uitgegeven zijn aan peperduur behangpapier. "De kosten zijn totaal uit de hand gelopen", zou Johnson tegen zijn assistenten hebben gezegd. "Ze koopt behangpapier van goud voor tienduizenden ponden. Ik kan het me niet veroorloven." Verbluffende bedragen dus, al is het volgens Sylke Servayge, die werkt bij restauratie-atelier Ruben Willaert in Brugge, gangbaar dat er zoveel neergeteld wordt voor zo'n soort behangpapier.

1. Wat is gouden behangpapier? En welke exclusieve soorten behangpapier bestaan er nog?

"Gouden behangpapier komt wel al eens voor in historische interieurs", zegt Servayge. "Er bestaan verschillende soorten, maar meestal gaat het over geschilderd behang dat hier en daar goudgeschilderde details heeft."

"Er bestaat ook iets als goudleer. Dat is leder dat aan de muur wordt gehangen en wordt beschilderd. Daardoor ziet het eruit als echt goud, met rijkelijke bloemen en motieven en dergelijke. Dat komt wel minder voor in Engeland, dus ik vermoed dat dat niet gebruikt is voor de renovatie van Downing Street 11."

Beluister hier het gesprek met Sylke Servayge in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Frank Augstein/AP

2. Hoeveel kost het?

Je kunt kwalitatief behangpapier al snel vinden voor vijftien à twintig euro per vierkante meter, maar niet als je de verloofde van de Britse premier bent. Carrie Symonds zou tienduizenden ponden hebben uitgegeven aan gouden behangpapier.

"Moderne reconstructies van het behangpapier zijn stukken goedkoper dan de authentieke handgeschilderde behangsels", zegt Servayge. "Toch kunnen de prijzen oplopen tot zo'n 600 euro per vierkante meter. Dat hangt ook af van hoe complex de tekening is." 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

3. Was het gebruik van dit behangpapier te verantwoorden?

Los van de kostprijs is het gebruik van gouden behangpapier volgens Servayge wel stylistisch, maar niet historisch te verdedigen. "Downing Street 10 dateert van rond het jaar 1700", zegt Servayge. "We zien daar een typisch Britse, Georgian stijl. Het heeft wat weg van wat wij zien als neoclassicistische architectuur. Behangpapier met gouden details zou zeker passen binnen dat interieur." 

"Maar in dit geval zijn er wel vragen te stellen bij de historische verantwoording van het gebruik. Wij werken soms ook met gouden behangpapier, maar dat is altijd om te restaureren wat al bestaat en te reconstrueren wat tekortkomt. Het gebeurt nooit dat iemand een volledig nieuw behangsel in elkaar steekt. Alleen al uit respect voor traditie."

"Het Agentschap Onroerend Erfgoed ziet er bij ons in Vlaanderen heel streng op toe dat, als dergelijke elementen gebruikt worden, die conform zijn met de rest van het pand."

Bekijk hieronder het gesprek met correspondent Tim de Wit in "Terzake" over de financiering van de renovatie (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

4. Vinden we gouden behangpapier in Vlaanderen?

"Uiteindelijk is historisch behangpapier niet zo veel voorkomend, maar je hebt wel enkele voorbeelden in Vlaanderen waar we mee hebben kunnen werken. In Gent is er bijvoorbeeld een rijkelijk pand, het Hotel d'Hane-Steenhuyse. Daar zijn er nog historische behangsels aanwezig die met de hand beschilderd zijn geweest."

5. Is behangpapier weer hip aan het worden?

Sommige mensen zullen behangpapier misschien meer associëren met "het huis van de bomma", maar hoe populair is behangpapier tegenwoordig nog? 

"Behangpapier heeft inderdaad een oubollige reputatie gekregen, maar als we gaan kijken naar historische interieurs waar er nog veel authentieke elementen aanwezig zijn, zie je dat er toch wel mensen zijn die er weer voor kiezen om de muren te behangen", zegt Servayge. "En dat moet helemaal niet oubollig zijn.  Er zijn heel rijkelijk versierde behangsels. Er zijn er zelfs met landschapsmotieven, waarbij je dus eerder kunt spreken van schilderkunst."

"Daarnaast zie je tegenwoordig ook dat er mensen zijn die houden van modernere soorten behangpapier, bijvoorbeeld met tekeningen van palmbladeren."

Bekijk hier de video van het vragenuurtje in het Britse parlement over de financiering van de renovatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen