PRE

Van Gucht voorzichtig positief over coronacijfers: "Geen extra risico als we vrijheden voorzichtig gebruiken"

Viroloog Steven Van Gucht is voorzichtig positief over de laatste coronacijfers. Vooral de dalende trend in de ziekenhuisopnames stemt hem positief. Dat er enkele nieuwe versoepelingen zitten aan te komen, hoeft niet gevaarlijk te zijn want de versnelling in de vaccinatiecampagne moet dat compenseren. 

Hoopgevend: dat vindt Steven Van Gucht van de laatste coronacijfers. "Je ziet nu toch echt wel een daling. Die is nog bescheiden: op weekbasis zitten we op -15 procent in de ziekenhuisopnames." Van Gucht erkent dat de dalende trend er iets later komt dan hij had gedacht.

We moeten  optimistisch zijn, maar we moeten rustig aan vooruitgaan

Viroloog Steven Van Gucht

"Maar we moeten wel voorzichtig blijven, want de versoepelingen van de laatste dagen hebben hun effect nog niet gehad", waarschuwt de viroloog. "We zijn nog aan het nasurfen op de paaspauze."

"Binnenkort zal het virus meer ruimte krijgen, maar dat zal gecompenseerd worden door het feit dat we elke week meer vaccineren", aldus Van  Gucht. Conclusie? "We moeten  optimistisch zijn, maar we moeten rustig aan vooruitgaan." Volgens Van Gucht kan te snel en te veel versoepelen  tot een nieuwe ontsporing leiden.

Heel streng blijven tijdens de vaccinatiecampagne hou je niet vol

Viroloog Steven Van Gucht

Dat de terrassen op 8 mei weer openen, hoeft volgens hem geen slechte zaak te zijn. "Als we dat voorzichtig toepassen, hoeft dat niet veel extra risico te betekenen." Een virologisch groen licht dus voor kleinschalige evenementen waarbij afstand van elkaar wordt gehouden en voor terrassen waarop je met je eigen bubbel gaat zitten. "Als de mensen dat goed hebben begrepen en goed toepassen, is het echt wel mogelijk dat we verder naar beneden kunnen gaan."

De beperkte versoepelingen zijn trouwens ook belangrijk voor de motivatie van de bevolking. "Het veiligste is streng blijven, maar dan gaan de mensen op een bepaald moment zelf beslissen om de maatregelen  niet langer te volgen", aldus Van  Gucht. "Heel streng blijven tijdens de vaccinatiecampagne hou je niet vol."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in "De wereld vandaag":

CLI

Meest gelezen