rookvrije zone aan de ingang van een van de deelnemende ziekenhuizen, Maria Middelares Gent

Twaalf Vlaamse ziekenhuizen willen rokers uit het zicht van patiënten en bezoekers

Wie een ziekenhuis bezoekt wordt vaak vergast door een handvol rokers of een walmende asbak aan de in- of uitgang…  Twaalf Vlaamse ziekenhuizen maken hier komaf mee. Ze hebben hun rookruimtes uit het zicht van de bezoekers gezet en vragen om niet meer te roken aan de ingang of op andere zichtbare plaatsen.

De campagne 'Rookvrije zorg' wordt gesteund door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. “Zien roken, doet roken”, zegt Katrijn Vandamme van Gezond Leven: “Kinderen kopiëren gedrag, en dus ook rookgedrag. Dankzij dit project kunnen ziekenhuizen het goede voorbeeld geven, en zo ook meewerken aan een rookvrije generatie.” 

Dankzij dit project kunnen ziekenhuizen het goede voorbeeld geven

Katrijn Vandamme, Vlaams Instituut Gezond Leven

Daarnaast zorgt roken voor onvrijwillig meeroken. Bezoekers, patiënten en medewerkers inhaleren schadelijke tabaksrook. Ook zorgen rondslingerende peuken voor overlast.  

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stap voor stap naar een wettelijk rookvrij ziekenhuis

De twaalf ziekenhuizen willen op termijn helemaal rookvrij worden. De bezoekers zijn alvast vragende partij, 81 procent van de Belgen wil rookvrije ziekenhuizen blijkt uit cijfers van Stichting tegen Kanker. Mensen storen zich vooral aan de rokers voor de ingang.  

 “We krijgen hier regelmatig mails over”, zegt Katrijn Vandamme. “Zo was er recent een vader die ons contacteerde. Bij het verlaten van het ziekenhuis moest hij met zijn pasgeboren dochtertje door een rookgordijn. Hij vond het erg dat zijn baby tabaksrook als allereerste buitenlucht inademde. Dit willen we echt niet meer.” De coronacrisis heeft volgens Vandamme ook veel mensen overtuigd dat een gezonde leefstijl en niet roken levens kan redden. 

Katherine Tetaert,  tabacoloog Jan Yperman Ziekenhuis Ieper

De twaalf vragen ook dat de andere ziekenhuizen meedoen. We zouden een sterker signaal geven aan de patiënten en de bezoekers dat in de buurt van ziekenhuizen niet gerookt wordt, zegt tabacoloog Katherine Tetaert van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, “vandaar dat we de oproep doen aan alle ziekenhuizen om mee te stappen in het project rookvrije zorg”. 

Meer informatie over de deelnemende ziekenhuizen en wat ziekenhuizen allemaal kunnen doen staat op deze link

Meest gelezen