Voor het eerst jonge raven geringd in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn de specialisten van het project 'Vlaamse raven' erin geslaagd om jonge raven te ringen. En dat bovendien met een groene kleurring om beter zichtbaar te zijn. "Zo kunnen we de raven opvolgen", klinkt het bij Ruben Evens van Universiteit Hasselt.

In Bosland in Limburg zijn voor het eerst in Vlaanderen enkele jonge raven geringd. Dat gebeurde dankzij een goede samenwerking tussen Ruben Evens van Universiteit Hasselt, boswachter Eddy Ulenaers van Natuur en Bos en Koen Driesen van Vogelringgroep Noord Limburg. In de databank van het Belgische ringwerk zijn nog verwijzingen naar 1970 toen de laatste raaf geringd werd, toen ging het om volwassen dieren. "Vorig jaar hebben we voor het eerst een nest in Bosland kunnen lokaliseren. We waren toen eigenlijk net te laat om de jongen te ringen", vertelt Ruben Evens. "Dit jaar zijn we opnieuw naar het nest geklommen. Dat nest ligt ongeveer op 20 meter hoogte in een grove den. Daar hebben we vijf jongen aangetroffen die we dus van een wetenschappelijke ring hebben voorzien." 

Bovendien werd de ring ook nog eens gekleurd. "We hebben de ring voorzien van een groene kleuring met een unieke code. Zo zijn ze goed zichtbaar en kunnen ze door vogelkijkers geobserveerd worden", legt Evens uit. "Op die manier kunnen we de verspreiding van de raven opvolgen, alsook hoe lang ze overleven en waar ze terechtkomen."

(Lees verder onder de foto.)

Aantal raven stijgt

De eerste raven in Limburg werden vier jaar geleden in het Bosland waargenomen. Ondertussen is het ravenaantal sterk aan het groeien. "Momenteel zijn er een vijftal locaties waarvan we zeker weten dat er raven aan het broeden zijn”, zegt Evens. "De verbetering van het landschap in Limburg is een uitzonderlijke troef, maar ook de aanwezigheid van de wolf zou eraan bijdragen. Zij zorgen namelijk voor de aanwezigheid van kadavers, zoals bijvoorbeeld reeën en everzwijnen, waar die raven zich dan aan kunnen voeden. "

Een algemene broedvogel zal de raaf waarschijnlijk niet worden, maar we gaan ons wel mogen verwachten aan een groter aantal raven in Limburg. "Het zijn echt spectaculaire vogels. Veel mensen onderschatten de grootte van een raaf. Hij is bijna zo groot als een buizerd", vertelt Evens. "Het zijn ook super nuttige vogels. Ze gaan heel vaak kadavers opruimen en dat kan de natuur enkel ten goede komen."

Meest gelezen