Waarom leggen Oost-Vlaamse voetbalploegen vaker kunstgras? "Dure aankoop, maar de kost waard"

Steeds meer Oost-Vlaamse voetbalploegen spelen tegenwoordig op kunstgras. Vorig jaar kwamen er nog 13 nieuwe kunstgrasvelden bij. Ook bij voetbalclub FC Latem ligt sinds augustus een mat van kunstgras. "De investering loopt al gauw op tot een half miljoen, maar het is de kost waard", zegt ondervoorzitter Bart Vandesompele.

Voetballen doen Oost-Vlaamse ploegen steeds vaker op kunstgras. Vorig jaar kwamen er nog 13 nieuwe kunstgrasvelden bij. Zo telt Oost-Vlaanderen nu al 105 kunstgrasvelden, tegenover 636 natuurgrasvelden. FC Latem is een van die ploegen die de stap naar kunstgras heeft gezet."Het is inderdaad een dure aankoop", zegt ondervoorzitter Bart Vandesompele. "Maar je moet er rekening mee houden dat de kwaliteit de laatste jaren gestegen is."

De kloof tussen kunstgras en natuurlijk gras is duidelijk verkleind

Bart Vandesompele, ondervoorzitter bij FC Latem

Vroeger kreeg kunstgras bij veel voetballers een negatieve bijklank, omdat het minder aangenaam voelt om op te voetballen. "De huidige generatie kunstgrasvelden benadert enorm hard het echte natuurlijke gras. Het zal nooit volledig hetzelfde zijn, maar de kloof tussen kunstgras en natuurlijk gras is duidelijk verkleind."

Weinig onderhoudskosten

De investering in kunstgras kan snel oplopen tot een half miljoen euro, maar het is de kost waard, zegt Vandesompele. "Normaal haal je dat er wel uit na 10 à 15 jaar, omdat je erna veel minder onderhoudskosten zal hebben. Anders moet je het terrein ieder jaar opnieuw gaan inzaaien. Daar heb je telkens personeel voor nodig. Daarnaast valt het wekelijks maaien weg en de lijnen die moeten getrokken worden. Tenslotte verlies je ook nog de waterkosten."

Vandesompele gelooft ook dat er dankzij de nieuwe kunstgrasmat minder afgelastingen zullen zijn. "Het is niet alleen praktischer in onderhoud, maar ook altijd beschikbaar. De ploeg kan er eigenlijk altijd op voetballen. Vooral in de winter is dat een oplossing voor de club om een aantal wedstrijden in normale omstandigheden te laten plaatsvinden."

kasto80

Meest gelezen