Radio 2

Zesdejaars van basisschool De Stapsteen in Veldegem meest ondernemende klas van Vlaanderen

De zesdejaars van basisschool De Stapsteen in Veldegem, bij Zedelgem, zijn uitgroepen tot de meest ondernemende klas van Vlaanderen. Ze namen deel aan een wedstrijd van Vlajo, een organisatie die kinderen en jongeren enthousiast wil maken om te ondernemen. Ze bouwden bijna een volledige klas na in karton. 

Wat als kartonnen dozen de enige leermiddelen zouden zijn die kinderen hebben? Zo klonk de opdracht die Vlajo een tijd geleden lanceerde voor leerlingen uit het lager onderwijs. Vlajo staat voor "Vlaamse Jonge Ondernemingen" en is een organisatie die de brug wil vormen tussen kinderen, jongeren, het onderwijs en de bedrijfswereld. Jaarlijks gaat ze onder meer op zoek naar de meest ondernemende klas: een klas waarin kinderen, door samen iets aan te pakken, hun grenzen verleggen en talenten ontwikkelen. En dat is dus het zesde jaar geworden van basisschool De Stapsteen.

Klas nagebouwd in karton

De kinderen van De Stapsteen bouwden bijna hun hele klas na in karton. Maar het was vooral de manier waarop ze dat deden die indruk maakte op de jury. Annick Vandroemme van Vlajo: "Als we de filmpjes en foto's bekeken, zagen we kinderen overleggen met elkaar, afspraken maken, samen opmeten, maar elkaar ook ondersteunen om het karton te snijden en vast te maken."

Als je hen de ruimte en het vetrouwen geeft, zal je zien dat ze ook op hun leeftijd al zeer zelfstandig kunnen zijn.
Juf Inge

Ook juf Inge kreeg veel lof voor haar aanpak, die vooral inhield de kinderen zelf zo veel mogelijk verantwoordelijkheid te geven. "Als leerkracht zeggen we het graag voor voor de kinderen. Maar je moet dat durven loslaten", zegt ze, "en hen de ruimte en het vertrouwen geven om het zelf op te lossen. En dan zal je zien dat ze ,ook op hun leeftijd, al zeer zelfstandig kunnen zijn." 

Meest gelezen