Vooruit-voorzitter Conner Rousseau pleit in 1 mei-toespraak voor 21 procent belasting voor multinationals

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil dat multinationals een bedrijfsbelasting van 21 procent betalen. Dat zegt hij in zijn toespraak op de vooravond van 1 mei, de Dag van de Arbeid. Rousseau blijft in zijn online toespraak aandringen op premies voor werknemers in winstgevende bedrijven.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau deed de afgelopen week in de Wetstraat stof opwaaien door ermee te dreigen dividenduitkeringen voor aandeelhouders te blokkeren.  Daarmee voerde hij in de aanloop naar 1 mei de druk op, omdat het loonoverleg geblokkeerd zat. 

Bekijk hier het interview van onze reporter Chris De Nijs met Vooruit-voorzitter Rousseau en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intussen heeft de regering het laken deels naar zich toe getrokken, maar Rousseau blijft er in zijn toespraak bij dat werknemers in sectoren die een goed jaar achter de rug hebben, meer moeten krijgen dan enkel de afgesproken loonopslag van 0,4 procent bovenop de index. Zoniet kan het voor hem niet dat aandeelhouders dividenden opstrijken.. 

Hij breekt daarin ook een lans voor investeringen in gezondheidszorg en onderwijs en sluit zich aan bij het pleidooi van VS-president Joe Biden voor een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven.

Als in Amerika al een minimumbelasting van 21 procent kan, dan hier bij ons zeker.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau

Net als Biden pleit Rousseau ook voor een minimumbelasting voor bedrijven. Biden wil die invoeren om een deel van zijn investeringsprogramma te financieren. Hij krijgt de steun van het IMF én van Jeff Bezos, de topman van Amazon. Het is diezelfde gigant die Rousseau naar voren schuift wanneer hij voor zo'n minimumbelasting pleit.

"Het kan niet langer dat onze zelfstandigen, onze familiebedrijven, onze kmo's die mega creatief zijn en alles uit de kast halen om boven water te blijven de volle pot betalen, terwijl grote buitenlandse spelers met megawinsten, multinationals zoals Google en Amazon, niet eerlijk bijdragen en daardoor dromen én jobs hier bij ons kapot maken", verklaarde Rousseau. "En als in Amerika al een minimumbelasting van 21 procent kan, dan hier bij ons zeker."

De volledige toespraak van Rousseau is hier te bekijken:

Meest gelezen