Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Biden kan lid zijn van de PS" en drie andere uitspraken van staatssecretaris Dermine in "De afspraak op vrijdag"

Hoewel Franstalig drukte staatssecretaris Thomas Dermine (PS) zich vanavond in vlot Nederlands uit, als gast in “De afspraak op vrijdag”. Op de vooravond van 1 mei en toevallig ook zijn 35e verjaardag blikte hij samen met arbeidseconoom Stijn Baert en Nieuwsblad-hoofdredacteur Liesbeth Van Impe terug op de politieke week. Een overzicht in vier opvallende uitspraken.

“Discipline geleerd bij de paters in Dendermonde”

Als staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen gaf Thomas Dermine eerder vandaag een persconferentie over het relanceplan dat België ingediend heeft bij Europa. 

Dat ging vanmiddag nog in het Frans, maar in “De afspraak op vrijdag” toonde de socialist dat hij ook een aardig mondje Nederlands spreekt. Dat leerde hij toen zijn ouders hem op zijn twaalfde op internaat stuurden naar de Abdijschool in Dendermonde.

“Het was echt een mooi deel van m’n jeugd”, blikt hij glimlachend terug op die tijd. Naar eigen zeggen leerde Dermine in Vlaanderen niet alleen Nederlands, de paters brachten hem ook discipline bij. 

Die vaardigheden komen hem nu van pas, zegt hij in onderstaand fragment, waarin hij wordt voorgesteld aan de kijker:

Videospeler inladen...

“Als je overheidssteun kreeg, geen dividend uitkeren”

In “De afspraak op vrijdag” kwam Dermine ook terug op het dreigement van Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, de Nederlandstalige zusterpartij van de PS. Rousseau dreigde er deze week mee om de uitbetaling van dividenden tegen te houden als de lonen de komende twee jaar maar met maximaal 0,4 procent zouden stijgen.

Dermine herinnert eraan dat de overheid tijdens de coronacrisis vele bedrijven overeind heeft gehouden met belastinggeld. “Als je geld van de regering krijgt, kan ik niet verdedigen dat je dat geld aan aandeelhouders geeft als dividend.”

Bekijk hier de uitspraak van Dermine:

Videospeler inladen...

In de praktijk werd het overigens verboden om een dividend uit te keren als men een beroep heeft gedaan op een aantal steunmaatregelen.

“Biden kan een lid van de PS zijn”

Terwijl “jobs, jobs, jobs” de mantra van de regering-Michel was, zal volgens Dermine het motto van de regering-De Croo “investeren, investeren, investeren” worden. Hij ziet dat de enorm kapitalistische VS onder president Joe Biden ook een opvallende ommezwaai maakt. 

Dat Biden heeft aangekondigd dat hij multinationals zwaarder wil belasten en het minimumloon wil verhogen naar 15 dollar, klinkt Dermine als socialistische muziek in de oren. “Biden kan een lid van de PS zijn”. Waarna het even stil werd in de studio.

Bekijk hier het bewuste fragment:

Videospeler inladen...

“De samenwerking met alle deelstaten was superproductief”

En last but not least was Thomas Dermine te gast omdat hij verantwoordelijk is voor het herstelplan, het “relanceplan” zoals dat heet, dat België er weer bovenop moet krijgen na de coronacrisis. 

Vandaag heeft België een plan ingediend om bijna 6 miljard euro aan subsidies te krijgen voor die relance. 

Dat plan klaarstomen is de afgelopen maanden vlot verlopen, door een goede samenwerking met de verschillende regeringen, besluit Dermine in onderstaand fragment:

Videospeler inladen...

De volledige uitzending kan je hier bekijken:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen