Weduwe van Kirk Douglas, de Belgische Anne Buydens (102), overleden: een bijzonder liefdesverhaal in Hollywood

In Californië is Anne Douglas overleden. Ze was de steun en toeverlaat van wijlen Hollywoodlegende Kirk Douglas ("Spartacus"). "Zonder haar had mijn vader nooit de carrière gehad die hij maakte", reageert acteur en pluszoon Michael Douglas lovend. Anne werd 102 jaar. 

Anne Douglas wordt geboren als Hannelore Marx in Hannover (Duitsland). Maar ze verhuist met haar ouders naar België en neemt de Belgische nationaliteit aan. Anne ondertitelt in de Tweede Wereldoorlog films - ze spreekt vlot drie talen - en belandt zo met één voet in de filmwereld. Later maakt ze promotie tot wat Anne zelf ironisch omschrijft als "de assistent van de assistent van iemand die met acteurs in Hollywood werkt."

Ik kook thuis wel voor mezelf
Anne wimpelde eerst Kirk af

Een assistente dus, die in 1953 een zekere Kirk Douglas tegen het lijf loopt op de set van "Act of love". Kirk is dan al een gewilde filmster én notoire flirtpoes. Hij waagt - uiteraard - zijn kans bij de mysterieuze Anne en probeert haar te imponeren met een uitnodiging voor een etentje in het duurste restaurant van Parijs. Maar dat pakt niet: Anne wijst Kirk netjes af. Ze zou gezegd hebben dat ze "thuis wel gewoon voor zichzelf zou koken".

1962 AP

De aanhouder wint en het koppel trouwt zelfs een jaar later. Volgens Kirk is Anne trouwens pas smoorverliefd geworden toen hij "eindelijk zweeg en begon te luisteren naar haar". Anne en Kirk krijgen twee zonen, Peter en Eric die ook in de filmindustrie werken als respectievelijk producent en acteur. 

Anne zet zich tijdens haar huwelijk in voor verschillende goede doelen. The Douglas Foundation verzamelde miljoenen voor tal van noden, van achtergestelde buurten over daklozen tot het spijzen van een film- en tv-fonds. 

Het koppel maakt ook de ultieme huwelijksgelofte "tot de dood ons scheidt" waar: Kirk sterft in febuari 2020 na een huwelijk van ruim 65 jaar. Wat is hun geheim daarachter? Een tip van de sluier wordt misschien wel opgelicht in "Kirk and Anne: letters of love, laughter, and a lifetime in Hollywood", een boek dat het koppel nog uitbrengt in 2017. Uit de publicatie van hun liefdesbrieven blijkt dat Kirk het flirten nooit heeft afgeleerd. "Kirk kan niets geheimhouden. Zeker zijn affaires niet. Maar ik had er niet zoveel moeite mee. Als Europese weet ik dat huwelijkstrouw niet reëel is", aldus Anne.

BEKIJK hoe Kirk Douglas vol trots zijn vrouw Anne Buydens prijst ((uit "Het Journaal"-archief): 

Videospeler inladen...

Meest gelezen