Videospeler inladen...

Arts in opleiding: "Ik was zwanger en werkte tot 33 uur in 2 dagen tijd, tijdens wacht ben ik op spoed beland"

Het is een oud zeer, de hoge werkdruk waar artsen in opleiding in de ziekenhuizen aan worden blootgesteld. Assistenten kloppen gemiddeld 65 uur per week, soms ook 80, en hun verantwoordelijkheid is groot. Gisteren was er een actie aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en mogelijk komt er meer. Want ziekenhuizen en artsensyndicaten onderhandelen al een tijdje over het statuut van assistenten, maar dat loopt niet echt vlot. "Terzake"-reporter Willem Van Mullem sprak met enkele artsen in opleiding, één iemand wou alleen anoniem getuigen uit vrees voor represailles. 

Bekijk hier de getuigenissen:

Videospeler inladen...

"Het is een problematiek die al heel lang bestaat", reageert Jonas Brouwers, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding. "Het doet pijn om in 2021 in een land als België zulke verhalen te horen." 

Er lopen al een tijdje onderhandelingen over het statuut van artsen in opleiding, de deadline werd al verschillende keren verplaatst, nu staat die op 19 mei. "Maar tot nu toe is het statuut niet wettelijk geregeld: elk ziekenhuis kan zijn assistenten laten werken onder de voorwaarden die het oplegt."

Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen