© Ana del Castillo - creative.belgaimage.be

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) over nieuwbouw aan Steen in Antwerpen: "Wacht met oordeel tot het helemaal af is"

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) vraagt de inwoners van zijn stad niet te vroeg te oordelen over het nieuwe onthaalgebouw voor toeristen bij het Steen. Veel critici vinden dat het nieuwe gebouw het oude Steen oneer aandoet. Maar De Wever zegt dat de mock-up van de nieuwbouw er niet kwaad uitzag en dat hij zijn oordeel over de nieuwbouw opschort tot het gebouw helemaal klaar is.

"In erfgoed is het nooit gemakkelijk om oud en nieuw te combineren", zegt De Wever in "De wereld vandaag". "Nochtans is dat soms nodig, want het Steen stond volledig te verkommeren en was een wat pathetisch monument geworden." Volgens de burgemeester moest er iets gebeuren. "Er stond al een aanbouw van de jaren 50, en die was eigenlijk afschuwelijk. Mensen zijn dat vergeten." 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van gisteren (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ik schort mijn oordeel op tot de werken af zijn

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA)

De nieuwbouw van vandaag is er niet toevallig gekomen. Integendeel: het ontwerp is gekozen door deskundige architecten en het Vlaams Agentschap Erfgoed. "Zij hebben dat ontwerp gekozen omdat dit het oude gebouw het meeste respecteert", aldus De Wever.

"Ik ben heel benieuwd, maar ik schort mijn oordeel op tot de werken af zijn", zegt de Antwerpse burgemeester. "Ik zou iedereen willen vragen om geduld te hebben tot het helemaal is aangelegd - ook het maaiveld - en de aanblik in zijn geheel te absorberen."

Volgens De Wever werd de Eiffeltoren aanvankelijk ook niet gesmaakt door de Parijzenaars. "Iedereen in de buurt wilde dat ding zo snel mogelijk afgebroken zien." 

Meest gelezen