Van Lady Gaga tot de Kardashians: zo komen jonge Belgische ontwerpers in bekende kleerkasten terecht 

Belgische mode staat hoog op de verlanglijstjes van veel internationale beroemdheden. Vooral de Amerikaanse popster Lady Gaga en de Kardashian-familie staan bekend om af en toe een Belgisch stuk te smaken. En ze kiezen niet uitsluitend grote namen als Dries Van Noten of Christian Wijnants, maar ook jonge labels.  Maar hoe geraken die jonge Belgische merken of ontwerpers tot bij internationale bekendheden? 

Sandra Bullock, Chrissy Teigen en Dakota Johnson dragen kimono's van Bernadette

Charlotte De Geyter, die samen met haar mama het modemerk Bernadette oprichtte, staat nog steeds versteld als Amerikaanse beroemdheden haar creaties dragen. “Op een ochtend was mijn Instagram helemaal ontploft: mijn volgers spotten actrice Sandra Bullock in onze kimono in een of ander roddelblad.” Nieuwsgierig nam De Geyter contact op met Bullocks team, met volgend antwoord tot gevolg: "Oh Sandy kocht ze gewoon zelf online." Voor De Geyter en haar mama was dit een complete verrassing: “We waren helemaal hyper!”

Sandra Bullock in een outfit van Bernadette, de tekst loopt daaronder verder: 

Na Bullock volgden er nog meer aangename verrassingen voor het label: televisiepersoonlijkheid Chrissy Teigen bleek al snel grote fan. Ze leerde Bernadette waarschijnlijk kennen via sociale media en stopte niet bij een of twee exemplaren, maar kocht bijna de hele collectie: “Op haar Instagram zag ik plots een zeldzaam stuk opduiken, dat liet ze blijkbaar overvliegen van Zürich.” Ze maakte ook – zonder hun medeweten – reclame voor het merk via een story op Instagram: “Onze website explodeerde”, vertelt De Geyter. 

Chrissy Teigen in een van haar vertrouwde kimono's van de hand van Charlotte De Geyter, de tekst loopt daaronder verder: 

Onlangs stuurde het team van Bernadette ook enkele stukken op naar de stylisten van de Amerikaanse actrice Dakota Johnson: “Je weet nooit of ze die stukken daadwerkelijk zal dragen. We waren dan ook verbluft toen Johnson in onze peignoir opdook in "The tonight show" met Jimmy Fallon.”

"Fifty shades of grey"-actrice Dakota Johnson in Bernadette op "The tonight show", de tekst loopt daaronder verder: 

De Kardashians, Bella Hadid en Dua Lipa lusten LĒO

Maar sterren dragen niet alleen Belgische ontwerpen op publieke evenementen, ze kiezen ze soms ook uit voor een feestje met vrienden en familie. Leonneke Derksen van Brussels merk LĒO verkocht via het verkooppunt H Lorenzo in Los Angeles enkele stukken aan influencer Kendall Jenner. Die droeg een van de silhouetten vervolgens op een feestje van haar zus Khloé. 

Kendall Jenner (rechts) in een oranje ensemble van LĒO, de tekst loopt daaronder verder: 

“En bij de Kardashians bestaan verjaardagen niet, als ze niet op Instagram verschijnen”, grapt Derksen. Kylie Jenner, de zus van Kendall, merkte haar Belgische outfit waarschijnlijk op tijdens het feest: “Een paar weken later merkten we dat Kylie een volledige outfit van LĒO had samengesteld.” 

Kylie Jenner in een bovenstuk van LĒO, de tekst loopt daaronder verder: 

LĒO valt trouwens niet enkel op bij Amerikaanse influencers, zoals Bella Hadid en Dua Lipa. Ook internationale bekendheden van Belgische bodem, zoals Max Colombie van Oscar and the Wolf en Angèle, stonden al op het podium gekleed in LĒO. “Max Colombie leent af en toe stukken uit”, vertelt Derksen. "Maar hij koopt ook veel, wij Belgische artiesten moeten elkaar steunen, hé.”  

Angèle in een outfit van  LĒO, de tekst loopt daaronder verder: 

Derksen waagt zich sinds kort ook aan mannenkledij: “Het wordt een uitdaging om ook voor onze mannelijke lijn enkele influencers te strikken." Op LĒO’s lijstje staan onder anderen A$AP Rocky en Jared Leto: “We willen laten zien dat verschillende types wegkomen met onze ontwerpen.” Qua vrouwen kijkt ze uit om ooit iets te ontwerpen voor Rihanna: “Zij is en blijft een echt stijlicoon".

Caroline Bosmans dost de kinderen van Beyoncé en Kylie Jenner uit

Dat bekendheden zoals de Kardashians of Beyoncé persoonlijke stylisten aanstellen om overal de nieuwste outfits te pakken te krijgen, dat verbaast niemand. Maar ook 9-jarige Blue Ivy Carter, de dochter van Beyoncé en Jay-Z heeft haar eigen modeteam. “Het stijlteam van Blue Ivy benaderde me voor een exclusieve outfit”, vertelt Caroline Bosmans, een Belgische ontwerpster van exclusieve kindermode. 

Belgische mode staat ook de dochter van Kylie Jenner, Stormi, erg schattig. Tante Kim Kardashian postte er een foto van op haar Instagram ter gelegenheid van Pasen. “Ik schrok me een bult”, zegt Bosmans, “Ik had niet opgemerkt dat een van de Kardashians een ontwerp had besteld.” 

Stormi, het dochtertje van Kylie Jenner (links) in Caroline Bosmans, de tekst loopt daaronder verder: 

Bosmans geeft aan dat ze geen fan is van ontwerpen weggeven aan influencers, alhoewel ze zich wel geflatteerd voelt door Kardashians post: “Als iemand die alles kan kopen en alles kan kiezen, jou kiest, dan is dat natuurlijk een groot compliment.” 

Rihanna, Lily-Rose Depp en Timothée Chalamet pralen met D’heygere

Kortrijkse juwelendesigner Stéphanie D’heygere had wel al succes bij Rihanna. Haar stylist kocht een paar oorbellen van D’heygere bij de boetiek Dover Street Market, in Soho Londen. “We hadden nog een paar bloemen nodig om de oorbellen te presenteren in de winkel, en daarom hadden we een paar rozen gestolen bij een nabijgelegen terras”, vertelt D’heygere. “Toen we later een Instagrampost van Rihanna zagen, proestten we het uit toen we merkten dat ze de – ondertussen gedroogde – terrasroosjes er netjes had laten inzitten.” 

Rihanna kondigt haar nieuw boek aan met D’heygere in haar oren, de tekst loopt daaronder verder:

De juwelen van D’heygere kom je in alle hoeken van de artistieke scène tegen: Juliet Binoche, Kelly Clarkson, verschillende K-popartiesten en bekende kunstenares Sylvie Fleury droegen al eens een stuk. Ook voormalig jong koppel Timothée Chalamet en Lily-Rose Depp werd al gespot in D’heygere. De “Call me by your name”-acteur poseerde met de Belgische juwelen voor Dazed China.

Op de derde foto draagt Timothée Chalamet D'heygere voor magazine Dazed China, de tekst loopt daaronder verder:

Lily-Rose Depp, de dochter van Johnny Depp, droeg D'heygeres oorbellen tijdens een shoot met Pamela Anderson voor V Magazine. 

Lily-Rose Depp voor V Magazine, de tekst loopt daaronder verder:

De ontwerpster beschouwt het als een eer als haar juwelen worden opgepikt door bekendheden, maar ze benadrukt dat de influencerwereld niet voor D’heygere is: “Ik denk dat ons cliënteel daar te rijp voor is, onze stukken zijn bovendien ook heel niche”, legt ze uit. Wie wel altijd mag aankloppen voor een exclusief ontwerp is Sir Elton John: “Elton John is fantastisch en een samenwerking met hem zou excentriek zijn en daarom bij ons label passen.”

Gaga, Indya Moore en Emma Stone naar de hand van Toon Geboers

Toon Geboers, een jonge designer uit de Kempen had al prijs bij een grote bekendheid vanaf zijn eerste afstudeercollectie aan het Koninklijk Instituut voor Schone Kunsten – oftewel de Modeacademie – in Antwerpen. De stylisten van Lady Gaga pikten er namelijk meteen twee stukken uit op: een topje en een rok.

Dat ensemble droeg Gaga toevallig naar een interview voor een coverstory van Vogue: “In die Vogue stond er een klein fotootje van haar outfit, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn stukken later kon veilen; ze waren nu gekend bij het grote publiek én bij Gaga-fans.” 

De creatie van Toon Geboers die Gaga droeg, tentoongesteld op de veiling, de tekst loopt daaronder verder:

2012 Imeh Akpanudosen

Tot zijn verbazing kocht Hard Rock Café zijn ontwerpen op. Nu pronken ze in het Hard Rock Café van Antwerpen, tussen onder andere de jas van Beatle John Lennon en de handschoenen van Prince’ Purple Rain tour: “Ik ben blij dat ze wonder boven wonder weer in hun thuisstad zijn geraakt.”

Na zijn proclamatie ging Geboers aan de slag bij exclusief stoffenbedrijf Jakob Schlaepfer. “Zij maken alle stoffen die je hart maar begeert: van parels tot edelstenen tot veren”, vertelt hij. De stoffen zijn wel “crazy” duur: “Een meter stof begint bij 360 euro per strekkende meter, maar een lapje stof loopt al gauw op tot 6.500 euro.” Enkel de grote couturemerken kopen dat soort luxestoffen op: “Op rode lopers zie ik dan wel eens filmsterren in mijn stoffen opduiken.” 

Geboers wil nog veel bekendheden aan zijn palmares toevoegen: “Sandra BullockJulianne Moore, of Beyonce on tour zou ik nog graag in mijn stoffen zien verschijnen”, biecht Geboers op. 

Actrice Indya Moore en actrice Emma Stone in stoffen van de hand van Geboers, de tekst loopt eronder verder: 

2019 Invision
2019 Invision

Casper Werner kleedt Nick Jonas, Lady Gaga en Rita Ora

Casper Werner maakte ook al onmiddellijk indruk op Gaga met zijn afstudeercollectie aan de Antwerpse Modeacademie: “Ik dacht dat het een grapje was, die e-mail van de stylist van Lady Gaga, ik was amper afgestudeerd.” Hij zou zijn stuks uiteindelijk niet enkel naar Gaga opsturen, maar ook naar de Britse zangeres Rita Ora. Zij deed een van zijn outfits aan terwijl ze jureerde voor X-Factor. “Wel vervelend dat Rita zo veel bruinen zonder zon draagt, de zijden witte zoom van de jurk helemaal oranje!”, lacht Werner. 

Gaga in blauwe blazer van de afstudeercollectie van Werner, de tekst loopt daaronder verder:

Door zijn acuut succes kon hij een stage bij modehuis Oscar de la Renta in New York bemachtigen. Hij leerde al snel dat de snelste weg naar werken met celebrities het vliegtuig nemen is. Tijdens zijn eerste job in New York, bij Marc Jacobs, liepen mensen als Kendall en Kylie Jenner, Karlie Kloss en Bella Hadid wel eens binnen: “Het was de mafste ervaring”, aldus Werner. 

Werners zelfverklaard “Hollywoodsprookje” ging daarna verder bij Calvin Klein, waar hij samenwerkte met Belgisch icoon Raf Simons: “De eerste show van Calvin Klein met Simons was stressvol. Ik rende nog naar buiten om superlijm te halen en sprong daarna snel de lift in. Daar zat ik dan vervolgens in vast, samen met Anna Wintour en Diane Furstenberg!” 

Oranje-rode creatie van Werner, gedragen door Gaga en later ook uitgeleend door Rita Ora, de tekst loopt eronder verder:

Ondertussen maakte Werner de overstap naar schoenen, die hij ontwerpt voor Stuart Weitzman: “We doen schoenen voor verschillende rode lopers en belangrijke evenementen, ook al verdwijnen die vaak onder de lange jurken.” Samen met zijn Deense vriend werkt hij ook aan een eigen merk, AKNVAS, waarin Nick Jonas onlangs werd gespot. “Hier in de Verenigde Staten gebeuren zo veel gekke dingen waarvan ik nooit had gedacht dat ze me zouden overkomen.”

Nick Jonas in oranje vest van AKNVAS, de tekst loopt daaronder verder: 

Ter gelegenheid van de Belgische Designer Days, die lopen van 3 tot 9 mei 2021, kan je zelf ook Belgische ontwerpen op de kop tikken bij verschillende stockverkopen. Meer info? Klik hier.

Meest gelezen