Videospeler inladen...

Minister Verlinden herhaalt oproep in aanloop naar La Boum 2: "Blijf coronaregels volgen, hoe moeilijk dat ook is"

"Corona is nog niet achter ons, dus vind ik het ook alleen maar fair dat we ons best blijven doen om ons aan de maatregelen te houden." Dat zegt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "Laat". Ze raadt mensen sterk af om deel te nemen aan illegale evenementen zoals La Boum 2.

Meer en meer mensen hebben het moeilijk om te wachten op verdere versoepelingen en organiseren dan maar op eigen houtje bijeenkomsten. Zo vinden er dit weekend verschillende evenementen plaats, maar helaas zijn die meestal niet echt coronaproof.

 We zijn goed voorbereid, maar we zullen heel alert moeten blijven

Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) houdt haar hart een beetje vast voor dit weekend. "Er zijn heel wat initiatieven aangekondigd, zowel in Brussel als in een aantal andere steden en gemeenten. Het wordt dus wel even uitkijken om te zien hoe de dingen zullen verlopen." Al nuanceert ze wel: "We zijn goed voorbereid, maar we zullen heel alert moeten blijven."

Heeft Verlinden ook begrip voor de mensen die de coronamaatregelen beu zijn? (Lees voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

Veel mensen komen er nu ook openlijk voor uit dat ze zich niet meer aan de coronaregels houden: het lijkt geen schande meer om met een te grote groep af te spreken. Dat zet dan weer anderen aan om hetzelfde te doen. 

Corona is nog niet achter ons

Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

Verlinden erkent dat, maar benadrukt ook: "Ik wil toch nog eens iedereen aanmoedigen om zijn of haar best te doen om die regels te handhaven. Het aantal hospitalisaties en ingenomen bedden op intensieve zorgen is nog steeds groot." Ze besluit: "Corona is nog niet achter ons, dus vind ik het ook alleen maar fair dat we ons best blijven doen om ons aan de maatregelen te houden, hoe moeilijk en vervelend dat ook is."

Politie moet moelijke afwegingen maken

Ook de politie heeft het niet gemakkelijk. "We hebben alle begrip voor de mensen. Iedereen is corona-moe. Het is altijd een afweging: wat is voor onze agenten proportioneel nodig om te doen? Dat is voor ons echt geen gemakkelijke zaak," zegt Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Brussel-Zuid.

"Ze moeten dingen vragen van mensen die onprettig zijn. Dingen die mensen ook niet gewoon zijn. Dat maakt de taak van de politie echt niet gemakkelijk," zegt Verlinden daarover. "Maar onze agenten weten ondertussen ook wel hoe ze situaties zo veilig mogelijk houden."

Eén van de evenementen die dit weekend zou plaatsvinden, is La Boum 2. Dat is een feest dat voor zaterdag 1 mei is aangekondigd in het Ter Kamerenbos, in Brussel. Er wordt veel volk verwacht; de vorige editie op 1 april trok volgens de politie 2.000 aanwezigen. Volgens onze reporter ter plaatse ging het zelfs om een pak meer mensen. 

Gaat de politie weer even heftig ingrijpen als bij de vorige editie van La Boum? Verlinden legt uit.  (Lees voort onder het fragment)

Videospeler inladen...

Zowel minister Verlinden als premier Alexander De Croo (Open VLD) deden al een oproep om zaterdag niet af te zakken naar het illegale evenement. “Men probeert een valstrik te creëren om de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van”, zei De Croo. 

"Ik wil mensen sterk afraden om hieraan deel te nemen", herhaalt Verlinden ook nog eens in het late journaal. "Het is nog altijd niet toegelaten om evenementen met grote groepen mensen samen te organiseren."

Bekijk hier het volledige gesprek met Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in het late journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen