Boswachter Corina over "laatste wandelweekend": "Nationaal Park Hoge Kempen kan rust gebruiken"

Vanaf 8 mei heeft de Vlaming naast het massale wandelen opnieuw een ander tijdsverdrijf: op café en restaurant gaan. Dat kan betekenen dat dit weekend het laatste wordt waarin we massaal gaan wandelen. Dat zou goed nieuws zijn voor de natuurgebieden en de dieren die daar verblijven, vertelt boswachter van het Nationaal Park Hoge Kempen Corina Cools aan Radio 2 Limburg. 

Al meer dan een jaar doen veel mensen weinig anders dan wandelen, vaak in natuurgebied. Dat is niet altijd goed nieuws voor die natuurgebieden, schrijft Het Laatste Nieuws vanochtend. Corina Cools is boswachter in het Nationaal Park Hoge Kempen en bevestigt dat een eventuele afname van de felle drukte vanaf volgende week welkom zou zijn. "We zijn in een zekere zin wel blij dat mensen binnenkort ook andere dingen kunnen doen dan enkel in onze natuurgebieden wandelen. Het afgelopen jaar is het enorm druk geweest in het Nationaal Park. Het zal voor ons een verlichting zijn, al zal die van korte duur zijn: de zomer is voor ons elk jaar een piekmoment."

"Het broedseizoen is nu bezig, dus hopen we dat er nu minder mensen naar de natuurgebieden zullen trekken", gaat de boswachter verder. "Je ziet nu dat de paden enorm belopen zijn en dat er ook nieuwe kleine paden zijn bijgekomen. Voor zover we weten hebben de dieren wel nog geen effectieve last ondervonden van de grote menselijke aanwezigheid. Ons gebied is heel uitgestrekt en bezoekers worden ook gestuurd door onze wandelpaden, waar de meeste mensen niet van afwijken."

Je moet rekening houden met het feit dat de mensen tegenwoordig overal terechtgewezen worden

Corina Cools, boswachter
radio 2

Van echte overlast door de vele bezoekers was er in het Nationaal Park Hoge Kempen tot nu toe geen sprake. "Wij spreken bezoekers geregeld  wel eens aan, en hebben veel toezicht moeten houden. Vaak gaat het dan over loslopende honden of mensen die wandelen op paden waar het niet mag. De grote meederheid van de bezoekers houdt zich wel aan de regels", stelt Cools gerust. "Je moet ook rekening houden met het feit dat de mensen tegenwoordig overal terechtgewezen worden, dus dan wilden we niet ook in onze natuur teveel met het vingertje wijzen."

Meest gelezen