Meer rust in bos als terrassen weer openen?

Als volgende week de terrassen weer open mogen, zal het coronawandelen mogelijk wat afnemen. En dat is welkom voor de natuur, zegt Patrick Huvenne van Natuur en Bos. Hoewel hij hoopt dat wandelaars en fietsers de natuurgebieden blijven opzoeken: “Maar wel met respect voor de natuur.”

Sinds corona is het aantal wandelaars en fietsers in natuurgebieden toegenomen, met toch wel wat gevolgen. “Er zijn sommige wandelaars die afval achterlaten of op plekken komen waar ze niet moeten komen”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder bij Natuur en Bos. “Zo vind je wel eens restanten van mensen die picknicken en dan hun afval achterlaten. Gelukkig is dat een minderheid maar het is een ergernis en een kost voor onze diensten.” 

Daarom roept Patrick Huvenne de wandelaars en fietsers op om meer respect te hebben voor de natuur. “We willen niet dat er minder mensen naar de natuur komen, maar wel dat ze zich  respectvol gedragen. Zeker nu we met zoveel in de natuur zijn is het nog belangrijker om je afval mee te nemen, honden aan de leiband te houden en op de wegen te blijven. Het is belangrijk dat de rust verzekerd wordt, zeker nu alles tot leven komt en dieren jongen hebben. In principe is onze wandelpadenstructuur er zo op voorzien dat er ook rustgebieden zijn. Het probleem begint als mensen zich daar niet aan houden.” 

Welkom

Iedereen blijft dus welkom in de natuur, al kan het aantal wel wat gaan afnemen zodra de terrassen weer open mogen. “Hoe de bezoekersaantallen gaan evolueren, zullen we pas binnen twee tot zes weken zien. Ik geraak zelf niet uitgekeken op de natuur, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen na een lange periode met weinig ander vertier, wel eens hunkeren naar een evenement, theater of glaasje op het terras”, aldus Patrick Huvenne.     

Meest gelezen