Wikipedia

Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: "Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels" 

Het Brusselse bedrijf Kriket, dat krekels in snackrepen verwerkt, krijgt een Europese subsidie voor het kweken van krekels. "Europa is op zoek naar duurzame, alternatieve eiwitbronnen en ziet dat insecten hierin een rol kunnen spelen, daarom dat het nu geld toekent aan verschillende bedrijven die insecten kweken", zegt Michiel Van Meervenne, die Kriket samen met zijn zus heeft opgericht.

Insecten en vooral krekels zouden op termijn een belangrijke rol kunnen gaan spelen in onze voedselvoorziening. Krekels bevatten veel eiwitten en de kweek ervan belast het milieu veel minder dan de klassieke veeteelt. Ook de Europese Unie is zich hiervan bewust en geeft nu aan 15 bedrijven, die hiermee bezig zijn, financiële steun. Daartussen één Belgisch bedrijf, Kriket, dat voedingsrepen maakt met krekels die uit Nederland geïmporteerd worden. 

Krekels zijn als varkens

Door de Europese steun die Kriket nu krijgt, hoopt het bedrijf zelf krekels te kunnen kweken. Want dat zou een win-winsituatie kunnen opleveren, zegt Van Meervenne: "We willen echt met Belgische krekels werken. En we hopen dan ook zelf krekels te kunnen kweken uit rest- of afvalstromen van de voedingsindustrie. Je moet weten dat een krekel eigenlijk een beetje als een varken is, heel flexibel en kan alles eten. Dus willen we uittesten of we krekels kunnen kweken op basis van afval. Wat dus zou betekenen dat we geen eten moeten importeren voor de krekels en tegelijkertijd kunnen we op deze manier de voedselverspilling tegengaan. En ontzettend lekkere krekels kweken." 

Er is zeker een publiek voor producten met insecten zoals krekels

Michiel Van Meervenne, Kriket

Het eten van insecten is alvast aan een opmars bezig. "We zijn nu drie jaar bezig en we merken echt wel dat er een publiek is voor het eten van onze voedingsrepen op basis van krekels", zegt Van Meervenne. "Al weten we natuurlijk dat niet iedereen hier onmiddellijk zal opspringen. Ook niet iedereen sprong 30 geleden op sushi, niet iedereen wou rauwe vis eten verpakt in zeewier. Maar kijk nu, het ligt overal in de supermarkt en dat verwacht ik eigenlijk ook met voeding op basis van insecten."

Meest gelezen