Brussels Gewest wil meer bakfietsen op straat: "Ideale vervanger voor kleine bestelwagen of auto"

De Brusselse overheid wil het gebruik van cargofietsen bij gezinnen en bedrijven promoten. De bakfiets is volgens het Brussels Gewest het ideale middel om de lucht- en levenskwaliteit in de hoofdstad te verbeteren. "De cargofiets is het alternatief voor auto's en bestelwagen", klinkt het. 

In heel wat steden en gemeenten zie je ze overal opduiken, de cargofietsen of bakfietsen. Het is een gemakkelijke manier om snel te bewegen in de stad, met een lichte vracht of verschillende kinderen mee aan boord. In Brussel is het eerder zoeken naar een bakfiets. En daar wil de overheid nu verandering in brengen. Met het project Cargo Bike hoopt het Gewest Brusselaars te overtuigen om een cargofiets te gebruiken. 

Een bakfiets is goedkoper dan een bestelwagen, je hebt geen files en altijd parkeerplaats

Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie (Ecolo).

Zowel gezinnen als bedrijven zullen via Cargo Bike aangemoedigd worden. "Ondernemers die een bakfiets gebruiken zullen binnenkort een premie krijgen voor de aankoop van een cargofiets", zegt Barbara Trachte, staatssecretraris voor Economische Transitie (Ecolo). "Daarnaast wil ik er ook de gezinnen op wijzen dat een bakfiets goedkoper is  dan een bestelwagen. Daarnaast win je ook heel wat tijd, door niet meer in de file te staan en  moet je  niet op zoek naar een parkeerplaats."  

Opleiding

De campagne slaat intussen al goed aan bij de Brusselaars, alleen is het nog uitzoeken welke cargofiets te kopen en hoe ermee te fietsen. Daarom organiseert Urbike enkele testweken. "Tijdens de opleiding tonen we verschillende modellen van cargofietsen", zegt Margot Van Dorpe van Urbike. "Daarnaast krijgen de deelnemers ook een opleiding om te leren rijden met zo'n fiets, want dat is altijd even wennen want het is toch een zwaar gewicht dat je vooruit duwt. We eindigen de opleiding altijd met een test in het verkeer in samenwerking met Pro Velo."

Meest gelezen