Pexels

Een Taskforce die zich bezighoudt met eventuele coronavaccinaties voor dieren: waarom is dat nodig?

Aan de Gentse universiteit bestaat er een Taskforce, specifiek voor dieren. De werkgroep houdt zich bezig met de vraag of bepaalde dieren kunnen gevaccineerd worden, en of dat überhaupt ook nuttig is. Met de dalende besmettingscijfers, en dalende ziekenhuisopnames, krijgt de werkgroep hierover heel wat vragen van bezorgde mensen. Ze publiceerden een advies waarin staat dat het mogelijk is om bepaalde dieren te vaccineren, maar bovenal: "Zorg eerst dat alle mensen gevaccineerd geraken."

"Eerst en vooral: het is in de eerste plaats belangrijk dat mensen gevaccineerd geraken." Dat is het uitdrukkelijke advies van de voorzitter van de Taskforce voor dieren én professor diergeneeskunde aan de Gentse universiteit, Jeroen Dewulf. Maar de werkgroep buigt zich wel over de vraag of een eventuele vaccinatie nuttig kan zijn voor dieren: "We weten dat sommige dieren gevoeliger zijn voor het virus dan andere. Wij hebben een lijst gemaakt van welke dieren in aanmerking zouden kunnen komen."

Grote apen zijn gevoelig voor het virus, wat niet verwonderlijk is want die lijken heel erg op de mens

Professor Jeroen Dewulf

Apen en leeuwen

Het gaat dan bijvoorbeeld om bepaalde dieren in een publieke context zoals de zoo of een dierentuin: "Grote apen, de primaten, zijn gevoelig aan het virus. Dat is ook niet verwonderlijk want die lijken nogal op de mens", legt professor Dewulf uit. "Ook de wilde katachtigen, de leeuwen en de tijgers, zouden potentieel kandidaat zijn om gevaccineerd te worden als bescherming voor die dieren zelf."

Wat we al wisten, is dat nertsen ook gevoelig zijn om besmet te geraken met het coronavaccin. Nertsenfokkerijen zijn nu wel gesloten, maar: "Indien er toch weer nertsenkwekerijen zouden opstarten, zou het wel nuttig kunnen zijn dat die dieren gevaccineerd worden." En daar wijst de professor op het gevaar van mutaties: "Als een nerts besmet geraakt, en het dier zou vervolgens een mens besmetten, wat al aangetoond is in het verleden dat dat kan, dan is de kans groter dat er een nieuwe mutatie van het virus ontstaat. Dat willen we ten alle tijden vermijden."

De mens is de motor van de epidemie. In de eerste plaats moeten dierenverzorgers gevaccineerd zijn

Professor Jeroen Dewulf

Maar bovenal staat de mens nog steeds op nummer 1 om gevaccineerd te worden. "De mens is de motor van de epidemie. Verzorgers van dieren moeten eerst hun vaccin krijgen, dat is de beste bescherming voor de dieren", benadrukt Dewulf. "Dieren die geïnfecteerd geraken, zijn bijna altijd besmet geraakt door een mens."

Vooraleer je met je hond of kat effectief naar de dierenarts gaat om een vaccin te vragen voor je lieveling: "We raden dat niét aan", zegt Dewulf. "We weten wel dat katten of honden besmet kúnnen raken. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze ook enkele symptomen ontwikkelen, maar dat is meestal heel erg beperkt en minder ernstig dan bij de mens. Ze genezen op een natuurlijke manier."

Een besmette kat of hond zal jou niet besmetten, en ook geen andere dieren

Professor Jeroen Dewulf

Maar indien het toch zou gebeuren dat jouw huisdier besmet geraakt, dan stelt de professor jou al gerust: "Het is een beetje zoals een doodlopende straat. Het dier zal jou of een andere kat of hond niét verder besmetten. Het virus is niet zo goed aangepast bij dieren en zal zich niet zo gemakkelijk vermenigvuldigen. Er is geen reden tot bezorgheid."

Welk vaccin?

Indien de bovenvermelde dieren (apen, katachtigen ...) dan toch gevaccineerd moeten worden, met welk vaccin zal dat dan gebeuren? "Er zijn indicaties dat het vaccin voor de mens ook voor dieren kan werken. Maar dat moet allemaal nog goed onderzocht worden, want de vaccins nu zijn specifiek voor mensen gemaakt", besluit de professor.

kasto80

Meest gelezen