Radio 2

"Poes, hoe de kat de mens vangt": grootste Vlaamse tentoonstelling over katten van start in Ieper

In het Yper Museum in Ieper start morgen een unieke tentoonstelling over katten: "Poes, hoe de kat de mens vangt". Het is de grootste Vlaamse expo over de relatie tussen mens en kat in dé kattenstad bij uitstek. 

In het Yper Museum opent morgen de expo "Poes. Hoe de kat de mens vangt": een tentoonstelling over de mysterieuze relatie tussen mens en kat. Vandaag werd de tentoonstelling voorgesteld aan de pers. Nooit eerder zijn in Vlaanderen zoveel kunstwerken en voorwerpen over katten bijeengebracht, uit allerlei culturen, kunststromingen en verschillende periodes. 

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens Sandrin Coorevits, directeur van het Yper Museum is de kat geregeld een muse voor kunstenaars: "Er zijn artiesten, die zich gespecialiseerd hebben in de kattenkunst, zoals Henriëtte Ronner-Knip. Maar er zijn ook een aantal moderne kunstenaars, als Jan Fabre en Stief DeSmet, die de kat als muse gebruiken. We zien in de geschiedenis van de kunst dat er wel een verschil is in hoe ze de katten toen schilderden. Sommige katten zien er voor ons nu heel vreemd uit". 

(Lees verder onder de foto)

Libraryofcongres

De tentoonstelling bestaat uit 9 grote thema's van de kat vereren als god tot het symbool van de verkettering en de duivel. De kat als muze, vrouw, vriend, collega en VIP – met de P van Puss. En natuurlijk de kat als reus in de Ieperse Kattenstoet. Je kan er niet alleen kunst over katten bekijken, maar je kunt er ook interessante tips opsteken over het welzijn van jouw kat. Samen met de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid vragen de museumjongeren van het Voorlopig Bewind in de tentoonstelling 'De Geknipte Kat' aandacht voor het zwerfkattenprobleem. 

In de expo POES gaat internationale historische en hedendaagse kunst in dialoog met wetenschappelijke onderzoeken over de kattten en hun relatie met de mens. Met topnamen als Goya, Jan Fabre, Stephan Vanfleteren, Henriëtte Ronner-Knip, Théophile Steinlen, Stief DeSmet, David Teniers de Oude en Roger Raveel.

(Lees verder onder de foto) 

Jan Fabre

De audiogids is ingesproken door kattenkenner Chris Dusauchoit. Voor kinderen zijn er zelfs twee aangepaste parcours "Poezeloeren" en "Kunstkijker". De kattenexpo gaat morgen van start en loopt tot 16 januari 2022.

Meest gelezen