Archieffoto november 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hongersnood dreigt in zuiden Madagaskar: "Mensen eten enkel bladeren en sprinkhanen, al lange tijd niet meer gezien"

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties vreest voor een hongersnood in het zuiden van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Droogte en zandstormen hebben de oogst grotendeels vernield. "Mensen eten er bladeren en sprinkhanen. Ik heb zulke beelden al een hele tijd niet meer gezien in de wereld", getuigt directeur Amer Daoudi.

In het zuiden van Madagaskar zijn de levensomstandigheden precair, stelde Amer Daoudi, operationeel directeur bij het Wereldvoedselprogramma (WFP), zelf vast.

Hij bezocht dorpen in het gebied en zag er dat mensen bij gebrek aan ander voedsel hun toevlucht hadden gezocht tot het eten van bladeren en sprinkhanen. "Zulke beelden heb ik al een hele tijd niet meer gezien in de wereld", vertelde hij tijdens een VN-vergadering vanuit hoofdstad Antananarivo.

Daoudi zag kinderen met "enkel vel over been" en vrouwen die gedwongen werden om hun keukengerei te verkopen, om toch maar aan nog wat voedsel te raken.

Humanitaire ramp

"We zijn op weg naar een humanitaire ramp", waarschuwt het WFP. De oogst in de regio is grotendeels verloren gegaan door droogte en zandstormen. De oogst zou dit jaar maar 40 procent bedragen van het gemiddelde van de voorbije 5 jaar, zegt het WFP.

Het percentage ondervoede kinderen is het voorbije jaar, na 5 opeenvolgende jaren van droogte, bijna verdubbeld, van 9 tot 16 procent. Het WFP trekt aan de alarmbel: kinderen zijn aan het verhongeren en sommigen sterven.

Het Wereldvoedselprogramma wil in een eerste fase 75 miljoen dollar (62 miljoen euro) bijeenkrijgen om de komende maanden de hoogste nood te lenigen.

Meest gelezen