Kevin Beckers demonstreert hoe zwerfvuil wordt opgeruimd
© Radio 2

Kajakkers ruimen zwerfvuil in de Maas op: "Het geeft je nog een goed gevoel ook"

Toeristen die de Maas met een gehuurde kajak willen afvaren tussen Kotem en Stokkem, kunnen vanaf nu ook een kit meekrijgen om het zwerfvuil mee op te ruimen. Die bestaat uit een grijper, een vuilniszak en handschoenen. Daarmee kan er zwerfvuil dat blijft liggen in de struiken en de oevers, helemaal worden opgeruimd.

Kevin Beckers van de kajakverhuur Maasland en Rafting helpt twee toeristen in hun kajak en schuift hen een voor een in het water. “Lijkt me wel een fijn idee”, zegt er eentje. “In Nederland bestaat er ook al zoiets waar je als bedrijfsuitstapje in groep het zwerfvuil in een rivier verzamelt. Dat is echt heel populair.” Voor Kevin mag er wel wat gebeuren aan het zwerfvuil in de Maas. “De Maas is een regenrivier”, vertelt hij. “Als het veel regent in Frankrijk en België is de waterstand een pak hoger en dan blijft er veel plastic in de struiken hangen en daar geraak je heel slecht aan. Dus dit is een heel goed idee.”

Kajakkers wordt gevraagd of ze willen meewerken aan de schoonmaakactie. Ze krijgen dan een grijper, handschoenen en een vuilniszak. Die kunnen ze op het einde van de tocht achterlaten bij de verhuurder. “Als ze een foto maken van hun vuilniszak, maken ze via een loting kans op een gratis kajaktocht”, vertelt de uitbater Koen Heemskerk.

Zo’n 80 procent van de plastic dat in de zee terechtkomt, is afkomstig van rivieren. Milieuschepen Mustafa Uzun (CD&V) uit Maasmechelen: “De afgelopen 8 jaar werd er in het RivierPark Maasvallei al meer dan 100 ton zwerfvuil opgehaald door duizenden vrijwilligers. Gelukkig wordt er niet enkel opgeruimd: vele partners uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland en zelfs Duitsland werken hard aan de oorzaken van de zwerfvuilproblematiek. Het resultaat moet zichtbaar worden op onze oevers”.

Voor Kevin is het meer dan alleen maar het vuilnis oprapen. “Het geeft je een goed gevoel en bovendien is het een goede lichaamsoefening”, lacht hij.

Meest gelezen