LIVEBLOG - Tool op website Zorg en Gezondheid moet meer duidelijkheid geven over datum van jouw vaccinatie

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een online toepassing ontwikkeld die duidelijk moet maken wanneer mensen ongeveer hun coronaprik kunnen verwachten. De coronacijfers gaan voorzichtig de goede kant op. Viroloog Steven Van Gucht moedigt buitenactiviteiten aan, maar wijst op de risico's. Volg de belangrijkste corona-updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Tool op website Zorg en Gezondheid moet meer duidelijkheid geven over datum van jouw vaccinatie

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een online toepassing ontwikkeld die duidelijk moet maken wanneer mensen ongeveer hun coronaprik kunnen verwachten. Dat heeft het agentschap meegedeeld tijdens een persbriefing.

Het Agentschap had eerder deze week opgeroepen om vaccinatie te laten voorgaan op de vakantieplanning. Die boodschap is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Maar het agentschap wijst er vrijdag wel op dat er nu een online toepassing bestaat die iedereen een indicatie geeft over de periode waarin hij of zij gevaccineerd zal worden. Op die manier kan daar rekening mee worden gehouden bij het maken van bijvoorbeeld vakantieplannen.

De tool is terug te vinden op de website laatjevaccineren.be en is gericht op de brede bevolking: 18- tot 64-jarigen zonder onderliggende aandoening. Als je jouw leeftijd ingeeft, krijg je een richtdatum voor je uitnodiging en voor je eerste prik te zien. Ook voor de tweede dosis wordt al een richtdatum gegeven, al is die wel verschillend van vaccin tot vaccin.

Van Gucht: "Doe een terrasje bij voorkeur met uw vaste bubbel"

Op de persconferentie van het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht de huidige coronacijfers toegelicht. Alle coronacijfers zijn in dalende lijn. "Een langverwachte én welverdiende daling is eindelijk ingezet", stelt Van Gucht vast. "Vaccin en maatregelen werken nu in synergie, en deze combinatie laat ons toe om het plateau(niveau) te verlaten."

Van Gucht merkt op dat het profiel van de patiënten in de ziekenhuizen jonger wordt. Een gevolg van de vaccinaties. "Steeds meer ouderen worden beschermd." Maar we zijn er volgens Van Gucht nog niet.

We zitten in een overgangsfase 

"Vergeet niet dat er nog steeds veel virus circuleert. (...) We zitten in een overgangsfase. Focus u vooral op buitenactiviteiten, daar is het veiliger dan binnen. Maar ook buiten kunnen we elkaar besmetten. Een kus buiten is even gevaarlijk als een kus binnen. (...) Besmettingen die buiten plaatsvinden, vaak in een informeel kader, zijn moeilijker te traceren en halen vaak de statistieken niet."

Zaterdag 8 mei heropenen de terrassen. Die versoepeling haalde Van Gucht ook aan met het volgende advies: "Doe een terrasje bij voorkeur met mensen van uw vaste bubbel, met uw gezin of knuffelcontact. Buiten samen eten of drinken blijft immers riskanter dan samen wandelen of fietsen."

HERBKIJK hier de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers, met toelichting van viroloog Steven Van Gucht:

Minister Verlinden herhaalt oproep: "Blijf de coronaregels volgen, hoe moeilijk en vervelend dat ook is"

"Corona is nog niet achter ons, dus vind ik het ook alleen maar fair dat we ons best blijven doen om ons aan de maatregelen te houden." Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteravond in "Laat". Ze raadt mensen sterk af om deel te nemen aan illegale evenementen zoals La Boum 2.

Lees meer in het artikel:

Ook Washington beperkt vluchten vanuit India

Ook de Verenigde Staten zullen reizen vanuit India beperken. Dat heeft te maken met de exponentiële stijging van het aantal coronabesmettingen in India en de ongerustheid over de Indiase variant. 

De beslissing komt er na advies van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC).

Brussel stelt vaccinatiewachtlijsten open voor veertigers

In Brussel kunnen mensen van 40 jaar en ouder zich nu ook op de wachtlijst voor een lastminutevaccin zetten. Dat staat op de gespecialiseerde site van het Brusselse gewest.

Alle mensen geboren in 1975 of eerder die wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen een afspraak maken via het BRUVAX-platform, of telefonisch, informeert het gewest. Dit is ook altijd het geval voor elke volwassen risicopatiënt die in Brussel woont. Vanaf vrijdag kunnen ook diegenen geboren in 1980 of eerder zich via BRUVAX inschrijven op de wachtlijst om te profiteren van overschotten van vaccins.

In Brussel vordert de vaccinatiecampagne sneller dan elders in de richting van de lagere leeftijdsgroepen. Behalve voor mensen die risico lopen, wordt de leeftijdsgrens om zich in te schrijven voor vaccinatie via BRUVAX, evenals die om zich op de wachtlijst te plaatsen, regelmatig naar beneden bijgesteld. De bijgewerkte informatie wordt verstrekt op de site "coronavirus.brussels".

Premier De Croo over La Boum 2: "Valsstrik om zaken fout te doen lopen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) doen een ultieme oproep om morgen niet af te zakken naar het illegale evenement La Boum 2 in Brussel. "Men probeert een valsstrik te creëren om de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van", zei De Croo vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Op 1 april ontaardde het nepfestival La Boum in het Brusselse Ter Kamerenbos in een open oorlogje tussen de aanwezige jongeren en de ordediensten. Daarbij raakten 34 mensen gewond. Voor morgen is een tweede editie van La Boum aangekondigd, maar de organisatoren van het eerste feest lijken daar niets meer mee te maken te hebben. 

"Gekaapt"

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden bevestigde dat na afloop van de ministerraad. "De mensen die die grap hebben gelanceerd zijn niet dezelfde organisatoren als die van La Boum 2", zei ze. Het evenement lijkt gekaapt door het collectief L'Abîme, van wie de organisatoren van La Boum 1 zich distantiëren. De Facebookpagina achter het evenement van zaterdag is gisteren verwijderd, maar toen hadden al meer dan 8.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn.

Verlinden benadrukt dat er "geen enkele toelating is gegeven of gevraagd door de organisatoren van La Boum 2, hoewel we testevenementen mogelijk hebben gemaakt". Gisteren in de Kamer liet ze al uitschijnen dat niet alleen in het Ter Kamerenbos maar ook op andere plaatsen in Brussel mogelijk illegale samenkomsten zullen plaatsvinden. De situatie wordt van nabij opgevolgd en er is een dispositief van de federale en de lokale politie voorzien, zei ze. De minister raadt iedereen in elk geval af om af te zakken naar La Boum 2. "Ik weet dat het zwaar is en dat iedereen wil samenkomen, maar nu is het nog te vroeg."

Ook premier Alexander De Croo raadt af om naar La Boum te trekken. "Men doet dat om een onveilige situatie te creëren en teniet te doen wat we de voorbije maanden hebben gedaan en waar we nu de resultaten van zien. Wat hier aan de gang is is een poging om een valsstrik te creëren en de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van."

Bekijk hier de waarschuwing van de premier:

Videospeler inladen...

België kan bijna 6 miljard euro aan Europese subsidies krijgen voor relanceplan, maar wie zal dit betalen?

België dient vandaag zijn relanceplan in bij de Europese Commissie. Als het licht op groen wordt gezet voor de 85 Belgische investerings- en 36 hervormingsprojecten krijgt ons land 5,9 miljard euro subsidies van de Europese Unie. Voor alle EU-landen is er in totaal 750 miljard euro (subsidies en leningen) beschikbaar om landen te helpen om de coronacrisis te boven te komen. De EU gaat dat geld lenen op de financiële markten. Voor de terugbetaling zoekt de EU nog nieuwe inkomstenbronnen. 

Lees meer in dit artikel:

100 miljoen mensen in de VS volledig gevaccineerd

In de VS zijn nu al 100 miljoen mensen volledig tegen COVID-19 gevaccineerd, zo hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Zij spreken van een "belangrijke etappe".

"Dat betekent 100 miljoen Amerikanen met een gevoel van opluchting en gemoedsrust", zei Jeff Zients, in het Witte Huis coördinator van de strijd tegen COVID-19, op een persconferentie. Het gaat om 40 procent van de volwassen Amerikaanse bevolking, dubbel zoveel dan een maand geleden.

Iemand geldt als volledig gevaccineerd, twee weken na de inspuiting of na de tweede dosis voor zij die twee prikken krijgen. In de VS wordt gewerkt met drie vaccins: Pfizer/BioNTech, Moderna en Johnson  Johnson.

Franstalige cultuurhuizen organiseren negen dagen lang illegale voorstellingen uit protest

In Wallonnië en Brussel openen vanaf vandaag meer dan 120 cultuurhuizen negen dagen lang hun deuren voor publiek. Ze doen dat uit protest tegen het uitblijven van perspectief voor de sector. De cultuurhuizen willen aantonen dat ze wél veilig publiek kunnen ontvangen, zowel buiten als binnen. Op dit moment zijn de cultuurhuizen (behalve musea) nog gesloten voor het publiek in de strijd tegen het coronavirus. De evenementen worden dus illegaal georganiseerd. 

Lees meer in dit artikel:

Duitser in ziekenhuis nadat hij vijfvoudige dosis van coronavaccin had gekregen

In Schwerin, in het noorden van Duitsland, heeft een man gisteren per vergissing een vijfvoudige dosis van het coronavaccin Pfizer-Biontech gekregen. In het vaccinatiecentrum zouden flacons met onverdund en verdund vaccin verwisseld zijn, waardoor de man een te hoge dosis kreeg ingespoten. De stad spreekt over “een jammerlijk voorval”. De man is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar heeft geen symptomen of problemen.

Meest gelezen