James Arthur Photography

N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Stop met dat centraal loonoverleg"

N-VA-voorzitter Bart De Wever toont begrip voor de vraag van de socialistische regeringspartijen voor een coronapremie voor die sectoren die goed hebben geboerd tijdens de coronacrisis. Maar hij vindt óók dat die sectoren die het minder goed hebben gedaan daarvan geen gevolgen mogen ondervinden. Daarom pleit hij ervoor om het centraal loonoverleg af te schaffen en te vervangen door een systeem waarbij loonakkoorden per sector of per bedrijf worden gesloten.

"De Groep van 10 functioneert niet meer ", zegt De Wever in "De wereld vandaag". "Die slagen er niet meer in om een interprofessioneel akkoord (IPA) te sluiten. Als centrumrechts aan de macht is, geven de werkgevers er volgens hem de voorkeur aan dat de regering de dingen in handen neemt, en nu laten de vakbonden het initiatief liever aan de centrumlinkse regering. 

Beluister hieronder het gesprek met Bart De Wever in "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

James Arthur Photography

De oplossing volgens De Wever: "Doe het op zijn Duits, per sector. Als de kassa van Jef Colruyt heeft gerinkeld, mag Deborah daarvan profiteren, maar stort dan geen andere sectoren mee in het verlies aan competitiviteit. Aan de opslag van een loon van een job die daarna niet meer bestaat, heb je niets."

"Sta de bedrijven en de sectoren toe om all-in loonakkoorden te sluiten. Zo doet men dat overal in Europa." Hiermee plaatst Bart De Wever zich op de lijn van de liberalen in de regering. "Filosofisch willen we allemaal hetzelfde: dat de economie weer goed draait, dat de sectoren die het moeilijk hebben gehad terug kunnen starten en niet met overdreven loonkosten worden geconfronteerd", zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert gisteren nog in "Terzake".

Ook econoom Paul De Grauwe heeft niet veel met een algemene loonnorm, waarover de Groep Van 10 vergeefs een akkoord heeft proberen te sluiten. Hij noemt zo'n norm die centraal aan iedereen wordt opgelegd "dirigistisch" en niet afgestemd op een economie die erg gedifferentieerd is.

Bekijk hieronder het gesprek met Egbert Lachaert en Paul De Grauwe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen