Een Turkse dame koopt alcohol in een winkel in Istanbul, net voor de lockdown ingaat.
AFP or licensors

Strenge lockdown in Turkije, vooral verbod op verkoop alcohol oogst woede: "Niks te maken met pandemie"

De coronacijfers swingen weer de pan uit in Turkije en dus gaat het land weer in een strenge lockdown tot zeker 17 mei. In één klap heeft de regering-Erdogan ook een verbod op de verkoop van alcohol uitgevaardigd. Maar dat oogst heel wat woede bij seculiere Turken. "Dit is puur ideologisch."

In februari ging het nog goed met de Turkse coronacijfers en begin maart kwamen er milde versoepelingen. Maar al snel gingen de besmettingen weer de hoogte in. Op de piek in april zijn 60.000 infecties per dag geteld en meer dan 300 doden.

Daarom is nu een nieuwe lockdown ingevoerd, tot 17 mei. "Dat is precies de periode van de ramadan en het Suikerfeest", legt Turkije-correspondente Mitra Nazar uit in "De ochtend" op Radio 1. "Dat Suikerfeest is net als vorig jaar afgelast. En ook de ramadan is hier normaal echt een straatgebeuren. Dat zal nu niet het geval zijn."

Lees verder onder de video waar de gevolgen van de lockdown te zien zijn.

Videospeler inladen...

De lockdown is streng, zegt Nazar. "Mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Ze mogen enkel naar buiten om even, te voet, een boodschap te doen bij de supermarkt in de buurt. Verder mag je naar buiten om je hond uit te laten of voor een vaccinatieafspraak. Bijna alles is dicht, reizen binnen het land is verboden en het lijkt erop dat dat streng zal worden gehandhaafd."

#alkolumedokunma

Opvallend ook: de regering voerde een beetje zijdelings ook een verbod op de verkoop van alcohol in. En het is net die maatregel die nu voor veel ophef zorgt. "Want 'wat is de logica?', vragen mensen zich hier af", vertelt Nazar. "Op sociale media wordt er flink over tekeer gegaan. Er is zelfs een hashtag "blijf van mijn alcohol af" (#alkolumedokunma) op Twitter waarbij mensen een foto van hun favoriete alcoholische drank posten. Want heel wat Turken houden wel van een drankje. Voor velen, ook moslims, gaat dit veel te ver."

De politieke oppositie ziet er een ideologische zet in van president Recep Tayyip Erdogan en zijn islamistisch-conservatieve AK-partij. "Deze beperking heeft niks te maken met de pandemie", zegt Veli Agbaba van oppositiepartij CHP aan Bloomberg. "Dit is puur ideologisch. Het is het meest recente voorbeeld van een poging om zich te mengen in de levensstijl van mensen."

Kort voor de lockdown inging, trokken nog heel wat mensen naar de winkel om wat extra flessen in te slaan. Al proberen sommigen het verbod ook te omzeilen door online alcohol te bestellen.

Vaccintekort

Intussen probeert de Turkse regering zo snel mogelijk veel mensen gevaccineerd te krijgen. "Inmiddels zijn 22 miljoen van de 83 miljoen Turken gevaccineerd", weet Nazar. "Nu zijn ze al bezig aan de 55-plussers."

Toch is er momenteel opnieuw een tekort aan vaccins. "De Turken gebruiken het Chinese vaccin Sinovac en Pfizer. Maar de mensen mogen kiezen welk vaccin ze krijgen. De meesten kiezen in de praktijk toch voor Pfizer. Daar lijkt nu een gebrek aan te zijn."

Er is wel een nieuwe deal gesloten voor de levering van opnieuw 30 miljoen Pfizer-vaccins. Die zouden er eind mei moeten aankomen.

Meest gelezen