Politie zoekt 4 verdachten na nepfestival La Boum op 1 april in Ter Kamerenbos in Brussel 

In het onderzoek naar La Boum, het nepfestival van 1 april in het Ter Kamerenbos in Brussel dat uit de hand liep, heeft het parket verschillende opsporingsberichten over verdachten verspreid. Ze worden gezocht op basis van foto's en videobeelden, omdat ze mogelijk politieagenten hebben verwond of politievoertuigen hebben beschadigd. 

Op basis van foto's en camerabeelden van die dag heeft het parket 4 jongeren geïdentificeerd. Het gaat om 2 jongemannen en 2 jonge vrouwen. Ze zouden mogelijk politieagenten hebben verwond of politievoertuigen hebben beschadigd. Het opsporingsbericht kan je hier nalezen.

Dat er dergelijke opsporingsberichten worden verspreid is niet per se uitzonderlijk. Het gebeurde bijvoorbeeld in het verleden al vaker na rellen of opstootjes in Brussel, zoals die na de Black Lives Matter-betoging midden vorig jaar.

Het nepfestival La Boum werd georganiseerd op 1 april. Er kwamen duizenden jongeren op af. Het evenement was nochtans verboden omwille van de coronamaatregelen.  Uiteindelijk liep de kwestie dus uit de hand. Een twintigtal mensen werd ter plaatse opgepakt. Eén iemand moest zich verantwoorden voor de rechter voor slagen en verwondingen tegenover agenten, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Na het politie-optreden kwam er ook kritiek. Agenten zouden te hard hebben opgetreden. Op beelden was ook te zien hoe een jonge vrouw omvergelopen werd door een agent te paard. Volgens de politie is er wel degelijk proportioneel opgetreden, en werd de cavalerie pas ingezet na de herhaaldelijke vraag om het terrein te verlaten.

Ter Kamerenbos, 1 april 2021.

La Boum 2

De timing van de verspreiding van deze opsporingsberichten is mogelijk niet toevallig. Morgen wordt opnieuw opgeroepen om samen te komen in het Ter Kamerenbos voor een tweede editie van La Boum. De politie, het gerecht en de stad Brussel benadrukken dat het evenement verboden is en dat de politie zal ingrijpen indien nodig.

We moeten er alles aan doen om het niet uit de hand te laten lopen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt dat de politie indien nodig streng zal optreden. "Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hun gezond verstand gebruiken en morgen geen dingen gaan doen die niet toegelaten zijn maar ook onverstandig zouden zijn vanuit het oogpunt van de verspreiding van het virus", zegt minister Verlinden. "Maar we zijn wel voorbereid en hadden de voorbije dagen intens contact met de stad, de politie en het crisiscentrum."

Op de vraag of de politie streng zal optreden, zegt de minister het volgende. "Er is inderdaad besloten om de adequate inzet van de middelen te doen. Uiteraard komt het de korpschef toe om ter plaatse beslissingen te nemen. Maar de afspraak is wel duidelijk dat we er alles aan moeten doen om het niet uit de hand te laten open", aldus de minister.

Beluister hier wat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verklaarde aan Bart Verhulst over La Boum 2:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen