Kamerplanten enorm populair met prijzen tot 1.799 euro. Van aankopen tot verzorgen: een kleine gids 

Kamerplanten zijn al enkele jaren "in" en die trend wordt nu nog versterkt door de coronacrisis. Mensen zitten meer thuis en besteden meer aandacht aan hun interieur. Winkels die gespecialiseerd zijn in kamerplanten hebben het afgelopen jaar veel nieuwe klanten over de vloer gekregen. "Vooral twintigers en jonge dertigers", zegt Wouter Vreven van Spore Nursery in Leuven. Ook mensen die niet echt groene vingers hebben, komen advies vragen. En in Lovendegem werd deze week nog een kamerplant verkocht voor 1.799 euro. Nog niet helemaal mee met de kamerplanthype? Hier vindt u alvast inspiratie.

Monstera

"De planten uit de Monstera-familie verkopen erg goed en zijn ook vrij makkelijk te onderhouden", zegt Wouter Vreven van Spore Nursery in Leuven. Bij een tuincentrum in Lovendegem ging een bijzondere variant van de gatenplant afgelopen week nog voor net geen 1.800 euro over de toonbank. Maar de meeste mensen houden het bij minder dure varianten. 

De Monstera is een kamerplant die goed te onderhouden is. Ze staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. De plant heeft niet zoveel water nodig. Je geeft ze best pas water als de grond is opgedroogd. In de lente en de zomer mag ze iets vochtiger staan, maar zorg ervoor dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Hou er rekening mee dat de plant giftig is. Zet ze op een plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen. 

Philodendron

"Een zeer gelijkaardige plant aan de Monstera is de Philodendron", zegt Nele Ghyselen van Little Green Stories in Gent. "De plant groeit makkelijk en snel. De Philodendron Scandens kan dienen als hangplant of klimplant."

De planten krijgen graag indirect licht. De plant heeft niet zoveel water nodig. Je geeft ze best pas water als de grond is opgedroogd. In de lente en de zomer mag ze iets vochtiger staan, maar zorg ervoor dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Hou er rekening mee dat de plant giftig is. Zet ze op een plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen. 

Calathea

De Calathea is ook populair, maar moeilijker te onderhouden. "Het is een gevoeligere plant", zegt Vreven. De plant staat best niet te dicht bij de chauffage of in de tocht. Ze is ook gevoelig aan wortelrot."

De plant staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Ze verbruikt relatief veel water. Je geeft ze best regelmatig kleine hoeveelheden water. De plant voelt zich goed in een licht vochtige grond, maar de wortels van de plant mogen niet in een laag water staan. De plant heeft ook nood aan een hoge luchtvochtigheid. Af en toe sproeien, is dus aan te raden. De Calathea is niet giftig.

Caladium

"Een plant die moment erg in trek is, is de Caladium", zegt Vreven. "Het is dan ook het seizoen. Het is een knolplant met exotische kleuren en een speciaal blad. Ze bloeit tot in de herfst en gaat dan in winterslaap."

De Caladium gedijt het beste op een plek met indirect licht. Je houdt de grond van de plant het beste licht vochtig. Geef zeker niet te veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Ook de luchtvochtigheid houd je best op peil. Af en toe de plant besproeien, is dus aan te raden. Hou er rekening mee dat de plant giftig is. Zet ze op een plek waar huisdieren en kinderen niet bijkunnen. 

Senecio rowleyanus

"De Senecio rowleyanus of het erwtenplantje doet het ook nog altijd goed, net als andere hangplantjes", zegt Ghyselen. "Het is een plantje met allemaal kleine bolletjes."

De erwtenplant heeft veel licht nodig, maar je plaatst hem best niet in de volle zon. Ook tocht doet de plant geen deugd. Geef ze niet te veel water en zorg dat het overtollige water goed weg kan. De bolletjes zien er dan wel uit als erwtjes, maar let op, ze zijn giftig.

Meest gelezen