© Marten van Dijl / Greenpeace

Problemen met diepzeerobot die mangaanknollen van de bodem van de Stille Oceaan raapt, zijn van de baan

De diepzeerobot Patania II is weer met succes verbonden aan het moederschip in de Stille Oceaan. Dat laat baggeraar DEME weten. De robot was zondag losgeraakt van zijn vijf kilometer lange verbindingskabel. Die wordt gebruikt om polymetaalknollen op de zeebodem te verzamelen.

De Patanania II is een experimentele diepzeerobot die gebruikt wordt om polymetaalknollen naar boven te halen. De robot bevindt zich op dit moment in de Clarion Clipperton Zone, een groot gebied in de Stille Oceaan ver voor de westkust van Mexico. 

Greenpeace eist stopzetting

Hoe het gevaarte los is geraakt, is niet duidelijk. De Patania II is verbonden met een vijf kilometer lange kabel die het toestel tot op de bodem brengt. Bij de laatste duik zondag brak een hijspunt, waardoor de robot losgekoppeld was geraakt van het moederschip. Gisteren werd er een recuperatiemissie met succes afgerond. Komende dagen wordt alles nog gecontroleerd.

Gisteren bracht "Het journaal" deze reportage over de Patania II (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

De polymetaalknollen zijn rijk aan nikkel, kobalt, mangaan en koper. Metalen die tegenwoordig veel gebruikt worden in elektronische toestellen. Omdat de vraag naar dit soort metalen groot is, onderzoekt Global Sea Mineral Resources, een dochterbedrijf van DEME, of die op een milieuvriendelijke manier naar boven gehaald kunnen worden.

Maar milieuorganisatie Greenpeace is het daar niet mee eens. Die eist de onmiddellijke stopzetting van het experiment omdat de ecologische impact op dit moment nog onbekend is. Ook de legendarische Britse documentairemaker David Attenborough is tegen de winning van polymetaalknollen.

Meest gelezen