Voorbeeld van een Lancaster bommenwerper

Wrak van gecrashte bommenwerper in Bunsbeek vertrokken naar oorlogsmuseum in Nederland

Vandaag is het wrak van de gecrashte bommenwerper Lancaster NN775 vertrokken van Glabbeek naar het oorlogsmuseum Overloon in Nederland. Het vliegtuig stortte in 1945 neer in Bunsbeek en werd in 2016 opgegraven. Nu krijgt het een definitieve rustplaats. 

Op 5 maart 1945 stort de Britse bommenwerper Lancaster NN775 neer in een moerassige weide in de deelgemeente Bunsbeek. Het vliegtuig verdwijnt meters diep onder de grond, om pas in 2016 opgegraven te worden.  Bij die opgraving werden drie lichamen gevonden, van drie soldaten die intussen op de Engelse begraafplaats in Heverlee, bij Leuven, begraven zijn. Voor de restanten van de bommenwerper was het gemeentebestuur van Glabbeek wat langer op zoek. Eindig vorig jaar werd uiteindelijk een overeenkomst getekend met het oorlogsmuseum Overloon in Nederland. 

Oorlogsmuseum Nederland

Vandaag zijn de restanten van de gecrashte bommenwerper dan uiteindelijk vertrokken richting Nederland, waar het wrak permanent tentoongesteld zal worden in een grote hal. "Het oorlogsmuseum Overloon biedt ruimte om de NN775 in zijn oorspronkelijke lengte en breedte te presenteren aan een zo groot mogelijk publiek", zegt de burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij). "Het vliegtuigwrak zal geëxposeerd worden op een schuin podium, met het vliegtuig in een nose-down positie, zodat het silhouet van het vliegtuig voor het publiek goed te zien is."

Wrak zal onderdeel zijn van grotere lucht-oorlogtentoonstelling met videomateriaal van streekgenoot

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek (Dorpspartij)

De Lancaster NN775 wordt in het oorlogsmuseum gekaderd in de historie van de bemanning en hun opdracht in 1945. "Daarnaast zal het wrak vanaf oktober 2021 in het museum een onderdeel van een grotere luchtoorlog-tentoonstelling vormen", verduidelijkt de burgemeester. "Op die expo zal  trouwens ook het filmmateriaal van Guido Kestens uit Attenrode-Wever worden getoond. Kestens heeft de volledige opgraving van NN775 in 2016 gefilmd."

 Op 14 oktober zal de tentoonstelling geopend worden in aanwezigheid van de Nederlandse Koning Willem Alexander en een delegatie van het gemeentebestuur van Glabbeek.

GEMEENTE GLABBEEK

Meest gelezen