Meer Antwerpse leerlingen naar middelbare school van keuze, grootste plaatstekort in B-stroom 

In Antwerpen kunnen dit jaar iets meer kinderen zich inschrijven in één van de drie scholen van hun voorkeur. Maar vooral voor kinderen die zich willen inschrijven in de B-stroom van het secundair onderwijs zijn er te weinig plaatsen. Bijna 1 op de 3 kinderen heeft er nog geen. In de A-stroom is dat maar 1 op de 8. Bij de instappertjes heeft 98% plaats in een van de kleuterscholen van zijn top 3. "Maar er is nog hoop", zegt Luc Claessens van het Lokaal Overlegplatform Antwerpen. "Want er zijn nog veel kinderen op twee plaatsen ingeschreven. Dus er gaan nog plaatsen vrijkomen." 

Het aanmelden voor het basisonderwijs in Antwerpen gebeurt dit jaar al voor de 12e keer op rij via een digitaal aanmeldsysteem. Voor het secundair is dat het derde jaar op rij. Het aanmeldsysteem zorgt voor een eerlijke en transparante verdeling van de vrije plaatsen waarbij iedereen evenveel kans maakt op een school naar keuze en ouders niet meer moeten kamperen voor de schoolpoort. Maar elk jaar zijn er ook kinderen die niet onmiddellijk een school toegewezen krijgen. 

Peuters hebben het meeste geluk

Het meeste geluk hebben de peuters, want uit die groep heeft 98 procent heeft een school uit zijn top 3 toegewezen gekregen. Maar bij de kinderen die naar het secundair gaan, is dat nog maar 88 procent in de A-stroom (voor kinderen met een getuigschrift van de lagere school) en nog maar 69 procent in de B-stroom (voor kinderen zonder getuigschrift van de lagere school).

In de B-stroom heeft 28 procent van de kinderen nog geen onmiddellijke toewijzing. "Toch is de hoop nog niet helemaal verloren", zegt Luc Claessens op Radio 2 Antwerpen. "Er zijn kinderen die zowel voor de A- als B-stroom aangemeld zijn, omdat ze nog niet weten of ze hun getuigschrift gaan krijgen. Er zijn ook kinderen die zowel aangemeld zijn in Antwerpen, maar ook in de rand van Antwerpen. Dat zijn dubbele toekenningen die nog voor zuurstof gaan zorgen op de lijst in Antwerpen." 

Er zijn ook heel wat dubbele toekenningen. Als die verdwijnen, zorgt dat voor meer plaats op de lijst

Luc Claessen, Lokaal Overlegplatform Antwerpen

Wie nog geen plaats heeft, kan nu nagaan waar er wel nog plek is via vrije inschrijvingen, of zich op een wachtlijst van een school inschrijven. "Men heeft alsnog kans om in hun opgegeven school terecht te komen. Er zijn wachtlijsten, waar we ook nog heel wat verschuivingen verwachten. De ouders moeten zeker nog niet wanhopen", vertelt Claessens.

Teleurgestelde ouders en kinderen

Heel wat ouders reageren teleurgesteld op de resultaten van de lijst. Zo kreeg Barbara Cleynen vorige week slecht nieuws, want voor haar dochter was er geen plaats in de scholen van haar voorkeur. "Het nieuws kwam hard aan en er zijn wat traantjes gevloeid. Daarna hebben we haar ingeschreven in een andere school, maar we staan wel op de wachtlijst en blijven hopen dat er een plekje vrijkomt."   

Luister hier naar de getuigenissen van enkele ouders: 

Het nieuws kwam hard aan en er zijn traantjes gevloeid

Barbara Cleynen

Sofie De Caigny had haar zoon in vijf scholen aangemeld, maar ving in alle vijf bot. Ze overwoog toen om haar kind naar Beveren of de Kempen te sturen, al snel een uur op de bus. Daarna kreeg ze nog de kans om bij een vrije inschrijving haar zoon in te schrijven, maar ook dat zorgde voor veel stress. 

De dochter van Sis Matthé vond ook geen plaats in een van de vier scholen van haar voorkeur, "De overheid weet toch hoeveel kinderen er naar de middelbare school gaan in Antwerpen. Het is elk jaar opnieuw hetzelfde probleem en ze reageren telkens vrij laat op de resultaten van de loterij. Het is geen ideaal systeem en er blijven elk jaar kinderen in de kou staan."  

Meest gelezen