Rijkevorsel verbiedt traditionele "Poortje Pik" vannacht niet: "Maar we raden het wel af"

De gemeente Rijkevorsel verbiedt de traditie "Poortje Pik" dit jaar niet, in tegenstelling tot vorig jaar. De komende nacht, van 30 april op 1 mei, mag alles wat losstaat in de voortuintjes weer worden meegenomen. Daarna moeten de spullen weer verzameld worden op de centrale rotonde. "Maar we raden het eigenlijk af om eraan deel te nemen, en de coronamaatregelen blijven natuurlijk gelden", zegt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA). 

Vorig jaar was "Poortje Pik" in Rijkevorsel nog verboden, omdat niet-essentiële verplaatsingen door het coronavirus niet waren toegestaan. Dit jaar komt dat verbod er niet. "Ik moedig het zeker niet aan en eigenlijk raad ik het zelfs af. Maar het blijft een traditie en tradities zijn er om in ere te houden. Ik vraag wel aan diegenen die meedoen om zich aan de regels te houden", vertelt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) aan Radio 2 Antwerpen.

Blijf alsjeblieft af van alles dat vaststaat, zoals brievenbussen en verkeersborden

Burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA)

"De avondklok en het samenscholingsverbod zijn nog van kracht, dus daar moeten de mensen zich zeker aan houden. Er gelden ook regels voor Poortje Pik zelf: alles wat losstaat, kan worden meegenomen. Maar blijf alsjeblieft af van alles dat vaststaat, zoals brievenbussen of verkeersborden", zegt Cuylaerts.

Extra politietoezicht en camera's

De politie zal vanavond en vannacht een extra oogje in het zeil houden. Daarbij heeft de gemeente ook mobiele camera's geplaatst aan de centrale rotonde. 

In Baarle-Hertog en Weelde bestond de "Poortje Pik"-traditie ook, maar daar is het intussen verboden omdat het er enkele keren uit de hand liep.

Meest gelezen