Rusland laat Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en 7 andere Europese toplui niet meer binnen

De relatie tussen de Europese Unie en Rusland heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De EU reageert verbolgen nadat Rusland EU-Parlementsvoorzitter David Sassoli en zeven andere toplui van de Unie de toegang heeft geweigerd. 

Vanavond heeft Rusland bekendgemaakt dat Sassoli, vicevoorzitter Vera Jourova en zes andere toplui van de EU niet meer welkom zijn. Volgens Moskou wil de EU met eenzijdige en onwettige middelen burgers en organisaties in Rusland treffen en wil Europa "tot elke prijs de ontwikkeling van Rusland verhinderen". De relaties tussen Brussel en Moskou zijn op een dieptepunt beland, onder meer door de vervolging van de Russische opposant Aleksej Navalny en door de kwestie-Oekraïne.

De Europese Unie reageert verbolgen op de Russische maatregel. EU-parlementsvoorzitter Sassoli blijft nog vrij nuchter: "dit zal mij en het EU-parlement niet tegenhouden", luidt het. 

Dit zal mij en het parlement niet tegenhouden om de mensenrechten, de democratie en de vrijheid te verdedigen

EU-parlementsvoorzitter David Sassoli

In een gemeenschappelijke verklaring hebben EU-voorzitter Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en parlementsvoorzitter Sassoli de Russische sancties verworpen. EU-commissaris voor Economie Paolo Gentiloni noemt de Russische maatregel "ongerechtvaardigd en zinloos". Voormalig premier en liberaal EU-parlementslid Guy Verhofstadt is scherper. Hij roept de EU op om "verder te gaan dan symbolische sancties en de oligarchen rond de Russische president Vladimir Poetin harder te treffen". Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt de Russische sancties en zegt dat die de spanningen tussen de Europese Unie en Rusland onnodig doen oplopen. Het is nu vrijwel zeker dat de Europese Unie met nieuwe sancties zal terugslaan.

Klaarblijkelijk reageert Moskou op sancties die de EU in maart getroffen heeft tegen een aantal kopstukken van het justitie-apparaat in Rusland wegens de vervolging van de opposant Aleksej Navalny en de systematische onderdrukking van de vrije meningsuiting in Rusland en de gewelddadige vervolging van holebi's in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Die Russen mogen de EU niet meer binnen en hun eventuele financiële tegoeden zouden worden bevroren. 

Rusland probeert op allerlei manieren de mensen te straffen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de moordpoging op Navalny

Geert Groot Koerkamp, VRT-correspondent in Moskou

VRT-correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp vindt het opvallend dat één van de geviseerde Europeanen een laboratorium leidt dat heeft aangetoond dat Russisch oppositieleider Aleksej Navalny vergifitigd werd met het dodelijke zenuwgif Novichok: "Rusland probeert op allerlei manieren de mensen te straffen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de moordpoging op Navalny", zegt Groot Koerkamp op Radio 1.

Los van de kwestie-Navalny hebben een aantal EU-lidstaten waaronder Tsjechië, de Baltische republieken, Italië, Roemenië en Bulgarije een aantal Russische diplomaten de deur gewezen nadat Praag Russische agenten had beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de explosie van een munitiedepot enkele jaren geleden. Moskou heeft ook diplomaten van die landen uitgewezen. 

Meest gelezen