Stad Antwerpen zoekt overnemer voor dansproject Let's Go Urban van Sihame El Kaouakibi

Nu de stad Antwerpen de samenwerking met Let's Go Urban, het jongeren- en dansproject van Vlaams volksvertegenwoordigster Sihame El Kaouakibi, heeft stopgezet, wordt er een overnemer gezocht. Op termijn moet er een nieuw project komen op het Antwerpse Kiel voor "urban culture", zeg maar stedelijke hiphopcultuur.

Let's Go Urban in zijn huidige vorm is ten dode opgeschreven: van de stad komt er geen geld meer, na alle verhalen over financiële malversaties van de voorbije maanden. Maar op de werking zelf kwam eigenlijk nooit kritiek, en dus - zo vinden het stadsbestuur en jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit) - moet dat gat opgevuld worden.

Op de korte termijn wordt in de richting van vzw Kras gekeken, de andere vzw voor de jeugd die in het gebouw op het Kiel gehuisvest is. Met hen zal het stadsbestuur afspraken maken "rond een extra aanbod op het vlak van welzijn en op zich open te stellen als studeerlocatie", zo staat in een mededeling die verspreid is na afloop van het schepencollege. Tegelijkertijd zullen er ook dans- en beweegactiviteiten georganiseerd worden, maar het is nog niet duidelijk wie dat zal organiseren.

Op de langere termijn komt er een tweede partner in het Urban Center, op de plek waar het huidige Let's Go Urban is gehuisvest. Daarvoor komt er nu een open oproep. Bedoeling is dat er op termijn dan weer projecten komen voor "urban culture". Met een aanbod - zo zegt het stadsbestuur - "dat zich duidelijk onderscheidt van het klassieke jeugdwelzijnsaanbod". De jongeren zullen zelf ook inspraak krijgen bij de selectie van de nieuwe partner.

Opmerkelijk nog: niet die nieuwe partner of de vzw Kras zullen verantwoordelijk zijn voor het beheer van het gebouw, maar het stadsbestuur zelf. Dat zal trouwens ook ter beschikking gesteld worden van burgers en andere organisaties.

Volgende week zit schepen Beels samen met de voorlopige bewindvoerder van Let's Go Urban om enkele vragen en praktische kwesties uit te klaren.

Over het verleden houdt Jinnih Beels zich op de vlakte. "Ik voel mij voor de twee jaar waarin ik schepen van Onderwijs en Jeugd ben ook mee verantwoordelijk voor wat is misgelopen", zegt ze in "Terzake". Maar die verantwoordelijkheid slaat volgens haar vooral op het weer rechttrekken  van de toestand. Over "zaken die zich hebben voorgedaan" voor ze schepen werd, spreekt ze zich niet uit. "Ik heb mij heel bewust heel afzijdig gehouden."

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Jinnih Beels in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen