Behadrei Haredim

Tientallen doden na gedrang bij religieus feest in Israël: "Een man viel, en menselijke domino volgde, enorme chaos"

In het noorden van Israël zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij gedrum in de mensenmassa tijdens een religieus feest. De tol is bijzonder hoog, er zijn al minstens 45 doden en 150 gewonden geteld. "Het is absolute chaos", beschrijft onze correspondent Ankie Rechess. De Israëlische premier Netanyahu heeft de plek van de ramp bezocht.

De ramp vond plaats bij een bedevaart van ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden Lag Ba'Omer. Daar zouden naar schatting al 100.000 mensen op afgekomen zijn (velen anderen waren nog onderweg).

Bekijk hier de beelden van de mensenmassa op de plaats van de ramp: 

Videospeler inladen...

Aanvankelijk leek het erop dat een tribune ingestort was, maar dat werd later door de hulpverleners ontkend. Volgens de Israëlische krant Haaretz begon het toen enkele aanwezigen uitgleden op de trap. De slachtoffers kwamen om door het gedrum van de massa.

Minstens 45 mensen kwamen om het leven, onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Zeker 150 anderen raakten (zwaar)gewond. "De mensen waren net bij het graf geweest en werden door de politie door een smalle gang, een soort trechter, geduwd", vertelt onze correspondente Ankie Rechess. "Aan het einde van die gang waren trappen. Een man viel en een menselijke domino volgde." 

"Eigenlijk is het een wonder dat het nooit eerder gebeurde", zegt Rechess. De veiligheid van het jaarlijkse feest wordt namelijk al langer in vraag gesteld.

Bekijk het gesprek met Ankie Rechess in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Een man viel en een menselijke domino volgde

Ankie Rechess - correspondent in Israël

De situatie ter plekke is chaotisch, zegt een hulpverlener: mobiele telefoons werken niet meer, en veel kinderen raakten in de massa gescheiden van hun ouders. Nog altijd worden er pelgrims geëvacueerd van de berg. "Het leger wordt ingezet om mensen van die berg te halen, honderden mensen worden afgevoerd met bussen, er worden extra treinen ingelegd." En, zo zegt Rechess, "er waren nog heel wat mensen onderweg, dus die bussen moeten ook allemaal tegengehouden worden. Het is absolute chaos." De festiviteiten zijn allemaal afgelast. 

De overheid had vooraf -tevergeefs- opgeroepen om niet naar de berg Meron te komen om de kans op Covid-besmettingen te verlagen.
AFP or licensors

Kritiek op politie

"Dit is een zware ramp", reageerde de Israëlische premier Benjamin Nethanyahu op Twitter. "We bidden voor het welzijn van de slachtoffers." De premier heeft de plek van de ramp intussen ook bezocht (foto onder). Hij had het nadien over een van de zwaarste rampen in de Israëlische geschiedenis. Er is ook een dag van nationale rouw aangekondigd.

Er zal nu onderzocht worden wat er precies gebeurd is. "Het is wachten op het verslag van de politie, die met 5.000 manschappen ter plaatse was om alles te handhaven. Maar nu al zijn er beschuldigingen over en weer. Volgens de orthodoxe joden liet de politie niet toe dat de pelgrims wegvluchtten langs een andere weg", zegt Ankie Rechess.

Maar ook Netanyahu zelf krijgt kritiek, omdat hij het religieuze feest liet plaatsvinden. Ondanks de grote menselijke drama's gaat het religieuze feest overigens nog altijd door, enkele duizenden gelovigen zijn nog altijd op de berg om er te bidden, te zingen en te dansen. 

Lag Ba'Omer, wat is dat precies? Op die dag verzamelen honderdduizenden diepgelovige joden op de berg Meron. Daar ligt de rabbi Shimon bar Yochai begraven, een invloedrijke rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw. De plek geldt als een van de heiligste voor de joodse religie. Tijdens Lag Ba'Omer worden vuren aangestoken, er wordt de hele nacht gebeden en gedanst.

Vorig jaar mocht het feest niet doorgaan door de corona-epidemie. De afgelopen maanden heeft Israël haar bevolking massaal gevaccineerd, waardoor de meeste maatregelen intussen opgeheven zijn. Daardoor kon het feest dit jaar wél doorgaan. Het was meteen de grootste samenkomst van mensen in Israël sinds het begin van de pandemie. 

Tijdens Lag Ba'Omer worden vreugdevuren aangestoken
AFP or licensors

Meest gelezen