Vuilnisbakken voor pizzadozen moeten afval op Scheldekaaien verminderen: "Passen niet in klassieke vuilnisbak"

In Antwerpen is er een vuilnisbak voorgesteld om lege pizzadozen in achter te laten. Die dozen laten mensen vaak achter op straat of in een park, omdat ze niet in een klassieke vuilnisbak passen. Het gaat om een initiatief van marketingbureau City Ants Agency, samen met pizzarestaurant Otomat en brouwerij Duvel Moortgat."Pizzadozen hebben een heel onhandig formaat en worden meer op of naast de vuilnisbakken gestapeld. De nieuwe afvalbak moet het goede voorbeeld geven", vertelt Jan Van Leuffel van City Ants Agency aan Radio 2 Antwerpen. 

Het is op veel plaatsen een probleem: mensen die door corona naar buiten trekken, iets eten en drinken, en vervolgens hun vuilnis achterlaten. "Zelf ga ik ook graag iets drinken aan de nieuw aangelegde kaaien, maar telkens als het goed weer is, wordt er overal afval achtergelaten. Wat me hier in Antwerpen dan opvalt, is dat het vaak om pizzadozen en lege flesjes gaat", zegt Jan Van Leuffel van City Ants Agency. "Met de nieuwe vuilnisbak wil ik dat omgooien naar een positief verhaal."

Door hun onhandige formaat passen pizzadozen niet in een klassieke vuilnisbak

De vuilnisbak is gemaakt op maat van pizzadozen en ook flesjes leeg goed kunnen erin verzameld worden. "Want door hun onhandige formaat passen pizzadozen niet in de klassieke vuilnisbakken", zegt Van Leuffel. 

Samenwerking met pizzeria

Sinds kort staan er twee vuilnisbakken aan de Sint-Michielskaai, vlakbij pizzeria Otomat. Het restaurant werkte samen met brouwerij Duvel Moortgat mee aan de ontwikkeling van de nieuwe vuilnisbak. Daarmee wil het een voorbeeld stellen, niet alleen naar hun eigen klanten toe, maar naar elke inwoner van de stad. 

"We zullen de bak dagelijks klaarzetten en leegmaken. Het karton wordt gerecycleerd en de flesjes gaan terug naar de brouwer. Zo willen we ervoor zorgen dat onze stad proper blijft", zegt Bernard Sironval, eigenaar van Otomat. 

Meest gelezen