Een maand je gras niet afrijden, is dat wel een goed idee? Tv-tuinier Wim Lybaert legt uit waarom wel

De actie "Maai mei niet" roept op om tijdens de maand mei je gras niet (helemaal) af te rijden. Is dat wel een goed idee? Eén-gezicht Linde Merckpoel vroeg het aan tuinier en presentator Wim Lybaert. "Niets doen maakt een enorm verschil voor de natuur."

Bekijk hieronder de video van Linde en lees eronder voort:

Wat is "Maai mei niet"?

"Maai mei niet" roept op om minstens tijdens de maand mei een deel van je gazon niet af te rijden. De campagne gaat uit van Knack, Bond Beter Leefmilieu, KU Leuven, Velt en Het Ministerie voor Natuur. Steden en gemeenten kunnen intekenen, maar ook iedereen met een tuin kan mee doen door gewoon je volledige gazon (of een deel ervan) niet af te rijden.

Onder meer de groendienst van de stad Oudenaarde neemt deel aan het initiatief, bekijk een reportage uit "Het journaal" daarover en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Moet ik alles laten verwilderen?

Nee. Lybaert bijvoorbeeld heeft zijn tuin in twee delen ingedeeld: een stukje dat hij maait en een stuk waar hij niet maait. "Ik maai een beetje", legt hij uit. "De zijkanten maai ik niet en waar bloemen staan maai ik ook niet." Daarnaast heeft hij een groot stuk tuin dat hij laat verwilderen. "Als je het helemaal niet maait, is het nog mooier. Onze natuurlijke planten groeien spontaan."

Lees voort onder de foto:

Wat maakt een maand uit?

Door een maand niet te maaien, geef je de kans aan andere planten dan gras om te bloeien. "Gras is de sterkste plant in je gazon", legt Lybaert uit. "Als je wekelijks je gras afrijdt, is dat geen probleem voor het gras. Het is sterk en komt snel terug, maar gras is ook monocultuur. Het heeft geen enkel nut voor insecten."

Je gras laten groeien is dus met andere woorden goed voor de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden sneller voedsel, en water verdampt minder snel uit de bodem dan wanneer gras te kort is. Langer gras is beter bestand tegen droogte en hitte.

Waarom is dat belangrijk?

"Insecten zijn de basis van de basis", zegt Lybaert. "Ze zijn de basis van de voedselketen. Zonder insecten hebben we geen voedsel." Het valt volgens de tuinier niet te onderschatten hoe groot de impact kan zijn van het laten groeien van het gras.

"Tien procent van de oppervlakte van Vlaanderen zijn tuinen." Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is in Vlaanderen. "Het verschil dat niets doen, van het gazon blijven, uitmaakt voor de natuur is fenomenaal", zegt hij. "Je roept de mensen op om minder te doen: dat is een win-win."

Meest gelezen