Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In Parijs stappen duizenden mensen op in 1 mei-optocht

In Parijs zijn meer dan 10 000 mensen op straat gekomen ter ere van 1 mei. De politie was eveneens in grote getale aanwezig uit angst voor geweld. Hier en daar waren er opstootjes. Ook in andere Franse steden waren er manifestaties, die grotendeels rustig verliepen. 

"We nemen onze goede gewoonte weer op," klonk een opgeluchte Philippe Martinez, topman van vakbond CGT voor de manifestatie om 14 uur op de Place de la République vertrok. "Want vorig jaar was er veel frustratie omdat we de straat niet op mochten vanwege de lockdown." Het coronavirus is nog lang niet weg, maar manifesteren mag vandaag dus wel. 

Bekijk hier de reportage van onze reporter Steven Decraene in Parijs en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Met 25.000 waren ze, althans volgens de CGT, de politie hield het op 17.000 manifestanten. Ze hadden gevolg gegeven aan de oproep van de vakbonden om aandacht te vragen voor onder meer "werk, sociale bescherming en vrede in de wereld". Ook zichtbaar aanwezig: de gele hesjes. Zij hadden geen toelating gekregen voor een aparte manifestatie. 

Even klassiek als de oproep voor sociale rechtvaardigheid, was de aanwezigheid van de ordediensten. 5.000 agenten en gendarmes waren gemobiliseerd om een oogje in het zeil te houden. 

Na een klein uur kwam het in de marge van de manifestatie voor het eerst tot opstootjes tussen politie en manifestanten. Volgens BFMTV ging het daarbij om anarchisten van het black bloc. Bij die confrontaties gebruikten de ordediensten traangas tegen groepjes manifestanten, die met voetzoekers gooiden en zeker een container in brand staken. 

In Parijs heeft de politie 46 manifestanten opgepakt, waarvan er 14 in de cel moesten blijven. In Lyon waren circa 3000 aanwezigen op de 1 mei-manifestatie, met een kort opstootje tussen politie en het black bloc, waarbij straatmeubilair en etalages werden vernield. De politie pakte vijf herrieschoppers op.

In andere grote Franse steden, zoals Marseille, Nantes, Rennes en Lille, verliepen de manifestaties rustig. Volgens de vakbond kwamen er in heel Frankrijk ongeveer 150 000 mensen naar de manifestaties, de politie houdt het op 106 000. 

Meest gelezen