La Boum 2 lokt een paar duizend mensen naar Brussel, 132 mensen opgepakt

De tweede editie van het illegale festival La Boum heeft gisteren een paar duizend mensen naar het Ter Kamerenbos in Brussel gebracht. De sfeer tussen de deelnemers en de politie was gespannen. Rond 18 uur begon de politie met het ontruimen van het park, pas rond 21 uur keerde de rust terug. Een 25-tal mensen raakten gewond: 15 aan deelnemerskant, 10 bij de politie. 132 mensen werden opgepakt. Op sociale media is intussen opschudding ontstaan over filmpjes van het politie-optreden van gisteren: de politie laat weten dat ze de filmpjes intern bekijkt en bespreekt.

Rond 16 uur begon het Ter Kamerenbos goed vol te lopen met mensen die protesteren tegen de coronamaatregelen en om hun vrijheid terug te krijgen. Aanvankelijk verliep alles rustig en hield de politie gewoon een oogje in het zeil, al lapten de deelnemers de afstandsmaatregelen aan hun laars en droegen ze geen mondmaskers. 

Omdat de voorzorgsmaatregelen niet nageleefd werden en omdat de vraag om de plaats te verlaten niets opleverde, besloot de politie rond 18 uur om het park te ontruimen. 

"Het was duidelijk dat sommige deelnemers totaal tegen de aanwezigheid van de politie waren", klinkt het bij politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "Ze gooiden met projectielen en dus hebben we de waterkanonnen en traangas moeten inzetten".

Een man werd door de straal van het waterkanon omver gespoten en moest verzorgd worden. 

Bekijk hier beelden van de ontruiming en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Bij de deelnemers aan het evenement waren er 15 die verzorging nodig hadden. Aan de kant van de politie vielen tien gewonden. Er werden uiteindelijk 132 mensen aangehouden: het gaat om 127 administratieve aanhoudingen en 5 gerechtelijke, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen.  Eén iemand werd gisteren al verhoord en vrijgelaten.

Een tiental mensen werd naar het ziekenhuis gebracht, vier politie-agenten hebben intussen al het ziekenhuis verlaten.

Later op de avond is de rust weergekeerd in het Ter Kamerenbos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen