Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog - Politie ontruimt Ter Kamerenbos, ook in Luik protest 

De coronacijfers blijven in de goede richting evolueren. Verder staat vandaag in het Ter Kamerenbos La Boum 2 gepland, een evenement dat verboden werd door de autoriteiten. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Twee coronapatiënten overleden na stroomuitval in ziekenhuis Maastricht

Twee coronapatiënten die werden behandeld in het ziekenhuis MUMC in Maastricht zijn overleden nadat hun zuurstoftoediening in de nacht van donderdag op vrijdag was stilgevallen als gevolg van een stroomstoring. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis na berichtgeving door De Telegraaf.

De stroomstoring vond donderdag vermoedelijk aan het einde van de avond plaats, maar werd niet meteen ontdekt. Zeker twee patiënten kregen als gevolg hiervan te maken met een storing in de zuurstoftoediening. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht nog. Een man van 67, eveneens uit Maastricht, overleed zaterdagmiddag.

De woordvoerder van het MUMC benadrukt dat nog moeten worden vastgesteld of de overlijdens direct verband houden met de stroomstoring. Dat wordt onderzocht door een externe onderzoekscommissie, die door het ziekenhuis is ingesteld.

Drukte in Nederlandse winkelsteden op eerste zaterdag na versoepelingen

De eerste zaterdag dat in Nederland mensen weer zonder afspraak mochten winkelen, heeft in veel steden voor drukte gezorgd. Omdat winkels nog wel met voorwaarden te maken hebben, zoals een maximaal aantal bezoekers per 25 vierkante meter, stonden in de straten van veel binnensteden lange rijen voor de handelszaken.

Honderdtal mensen bijeen in Luik ondanks betogingsverbod

In Luik zijn een honderdtal mensen bijeengekomen op het place Saint-Lambert, ondanks een betogingsverbod. Een groot deel zonder mondmaskers. Ze willen een statement maken tegen de coronamaatregelen.

Burgemeester Willy Demeyer verbood een geplande betoging van de extreemrechtse beweging Nation. Ook tegenbetogingen zijn verboden. Er is heel wat politie opgetrommeld in Luik dit weekend.

Vrijzinnig feest in je kot

Dit jaar vieren zowat 11.000 kinderen hun Lentefeest of Feest Vrijzinnige Jeugd. Zowat 1.200 onder hen deden dat gisteren online. Door de coronamaatregelen is samen feesten niet mogelijk, dat is bekend intussen, daarom was er tijd voor “Feest in je kot”. Van 18 uur tot 21 uur duurde het feestje.

Deelnemers van over heel Vlaanderen en Brussel konden afgelopen weken opdrachten uitvoeren die in het teken staan van het opgroeien en het ontdekken van talenten. De foto’s en filmpjes van hun opdrachten waren te zien tijdens de online huiskamerfuif. Meer dan 8000 mensen keken naar de livestream  en in de Zoom-danskamer zag je meer dan 300 huiskamers omgetoverd tot mini-discotheken. De zesjarige feestelingen van het lentefeest kregen in het eerste uur de volle aandacht. Een plechtig moment sloot het online lentefeest af. Het tweede uur stond in teken van de feestelingen van de vrijzinnige jeugd (de laatstejaars van het lager onderwijs). Ook dat eindigde met een plechtig moment. Het laatste uur was voor alle ouders, leerkrachten en sympathisanten.

In Ter Kamerenbos nog rustig, bij het Flagey-plein wel al wat mensen verzameld

In Ter Kamerenbos blijft het vooralsnog rustig, maar bij het Flagey-plein iets verderop is er wel al wat volk verzameld. Ook daar werd een flashmob gehouden.

3 miljoen gevaccineerden in België

In totaal kregen al 3.007.442 mensen in ons land een eerste prik met een coronavaccin, en ruim 818.000 Belgen zijn zelfs volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Momenteel is de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten bezig. In Vlaanderen is volgens cijfers van het Agentschap Zorg & Gezondheid 90 procent van de 65-plussers al (met minstens één prik) gevaccineerd.

Onze reporter in Ter Kamerenbos: "Als we voorspellingen van afgelopen dagen kunnen geloven, kan het wel eens grimmig worden"

Brussel zet zich schrap voor La Boum 2, een illegaal feest dat vanmiddag zou plaatsvinden in Ter Kamerenbos. Al wekenlang verschijnen er op sociale media oproepen om mee te komen feesten. De actie gaat uit van jongeren die de coronamaatregelen beu zijn. De eerste editie van La Boum, exact een maand geleden, liep uit de hand. Ook nu waarschuwen de autoriteiten dat het feest niet is toegelaten, maar het blijft afwachten wie er komt opdagen. 

Onze reporter is in Ter Kamerenbos en blikte in "Het Journaal" van 13 uur vooruit:

Videospeler inladen...

Vanochtend was het nog erg rustig in Ter Kamerenbos. Toch waren er al agenten en stewards aanwezig om de boel in de gaten te houden. Feestvierders waren er nog niet, op een enkeling na. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" van 13 uur:

Videospeler inladen...

200 tafels en 800 stoelen op zeedijk van Middelkerke

Op de zeedijk in Middelkerke staan vanaf vandaag 200 tafels en 800 stoelen opgesteld, als alternatief voor de heropening van de terrassen. Officieel mag dat pas vanaf 8 mei, maar Middelkerke gebruikt een achterpoortje door de terrasvergunningen van de horeca tijdelijk in te trekken, zodat de hele zeedijk openbaar domein is. Zo kunnen mensen drankjes gaan kopen in de cafés op de dijk en die op de gemeentelijke terrassen opdrinken. 

Voor de horeca-uitbaters op de zeedijk verandert er nauwelijks iets, zij mogen bijvoorbeeld de mensen op de terrassen niet bedienen. Maar ze hopen wel dat de omzet van de take-out stijgt door de maatregel, zegt Christophe De Sutter, uitbater van bistro Columbus. "Wie via raamverkoop iets koopt, krijgt nu de mogelijkheid om het al zittend in plaats van rechtstaand te consumeren."

Bekijk hieronder de Journaalreportage:

Videospeler inladen...

Disneyland Californië voor het eerst in meer dan een jaar weer open

Voor het eerst in 13 maanden opende Disneyland in de Amerikaanse staat Californië gisteren weer de deuren. Bezoekers zijn dus weer welkom in het pretpark, maar er gelden wel allerlei maatregelen. Zo moeten ze mondkapjes dragen en mogen ze die alleen op speciaal daarvoor aangewezen plaatsen afzetten om wat te eten. Ook mag er niet geknuffeld worden met de Disneyfiguren en zijn er voorlopig geen optochten en vuurwerkshows, om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk op één plek zijn.

Disney-CEO Bob Chapek was gisteren bij de heropening van het park. Hij riep medewerkers op om "de magie terug te brengen". "We zijn niet zomaar een pretpark. We zijn iets bijzonders en dat komt door jullie. Jullie maken van de wereld een magische plek."

Elk jaar komen er zo'n 19 miljoen mensen naar het Disneyland. Voorlopig hoeft het pretpark niet te rekenen op hele hoge bezoekersaantallen: slechts 25 procent van het normale aantal bezoekers mag in het park zijn.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Afgelopen week hadden we ook een reportage over de situatie rond Disneyland Parijs:

Meest gelezen