Misdaadauteur Pieter Aspe is overleden, een van de best verkopende schrijvers in Vlaanderen 

De misdaadauteur Pieter Aspe, pseudoniem voor Pierre Aspeslag, is overleden. Hij was 68. Aspe was een van de best verkopende schrijvers die Vlaanderen ooit gekend heeft. Het duurde nochtans tot zijn tweeënveertigste voor hij zijn eerste boek publiceerde.

Aspe brak door met zijn misdaadverhalen rond commissaris Van In en substituut Hannelore Martens. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af. 

Bekijk hieronder een overzicht van zijn leven en lees verder:

Videospeler inladen...

In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn roman Zoenoffer. In opdracht van VTM werden de eerste tien misdaadromans van Aspe in Brugge verfilmd tot een tv-serie, getiteld Aspe.

Er werden tien reeksen opgenomen en uitgezonden. Alleen het eerste seizoen is gebaseerd op een boek van Aspe. Voor de andere afleveringen werd onder het toeziend oog van Aspe zelf voortgebouwd op het elan van de boeken. 

Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. 

Pieter Aspe was een van de bekendste en populairste misdaadschrijvers in Vlaanderen en Nederland. Hij verkocht zeker anderhalf miljoen boeken, ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Polen, Tsjechië en - sinds 2013 - de VS.  Pieter Aspe was vorig jaar al een tijdje ziek en werd 68 jaar.

Meest gelezen