Zoo Artis in Amsterdam

Voorlopig geen nieuwe versoepelingen in Nederland: "Daling in cijfers nog niet voldoende zichtbaar"

De ontslagnemende Nederlandse regering stelt de verdere versoepelingen die gepland stonden voor 11 mei, voorlopig uit. Ze zegt dat ze "zien dat de cijfers over de piek heen raken", maar ook dat "de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap verantwoord te kunnen zetten." Attractieparken en dierentuinen bijvoorbeeld zullen voorlopig dus nog dicht blijven.

De regering had dit weekend willen besluiten om vanaf donderdag 11 mei opnieuw meer dingen mogelijk te maken. Maar dat gaat voorlopig niet door. In een korte schriftelijke mededeling laat het kabinet weten dat het de druk op de ziekenhuizen en de diensten intensieve zorg nog te hoog vindt om verantwoord te kunnen versoepelen. In de ziekenhuizen worden momenteel ongeveer 2.700 coronapatiënten verzorgd.

Afgelopen woensdag ging de meest recente fase van de versoepelingen in Nederland in. Zo verdween de avondklok, konden Nederlanders weer gaan winkelen zonder afspraak en gingen de terrassen opnieuw beperkt open.

Normaal gezien hadden vanaf 11 mei bepaalde locaties in de buitenlucht, zoals dierentuinen en attractieparken als de Efteling, onder voorwaarden weer de deuren kunnen openen. Er zouden ook meer mogelijkheden komen om buiten te sporten. Ook faciliteiten om binnen te sporten zouden weer open mogen onder voorwaarden.

Kunst- en cultuurbeoefening zou ook weer mogelijk worden. Musea en culturele instellingen zouden onder voorwaarden opengesteld worden voor mensen met een negatieve coronatest, net als de tribunes bij professionele sportwedstrijden.

Maar dat gaat allemaal dus niet door, "we bekijken per week wat verantwoord mogelijk is", schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op Twitter.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Gevolgen nog niet duidelijk

Normaal gezien zou de regering morgen overleggen over de volgende stap van het openingsplan, maar die vergadering wordt verplaatst naar volgend weekend. De persconferentie die voor maandag gepland stond, gaat niet door.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De voor 11 mei aangekondigde versoepelingen zouden nu pas ten vroegste op 18 mei kunnen ingaan.

Voor 26 mei is nog een reeks versoepelingen gepland, als de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zouden Nederlandsers weer vier mensen thuis mogen ontvangen en opnieuw uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Meest gelezen