Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Al 4 dagen massaprotesten in Colombia, president stuurt leger op straat

In het Latijns-Amerikaanse land Colombia gaan al vier dagen op rij massa's mensen in verschillende steden de straat op uit protest tegen een belastinghervorming van de regering. In totaal zouden daarbij al verschillende doden gevallen zijn. De Colombiaanse president Ivan Duque heeft nu beslist om het leger de straat op te sturen om het protest de kop in te drukken.

Massa’s volk op straat, niet alleen in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, ook in steden als Cali en Medellín. In heel Colombia gaan duizenden mensen betogen, meestal vreedzaam, maar het protest leidt ook tot hevige confrontaties met ordediensten, vandalisme en plunderingen. In verschillende steden zijn winkels en straatmeubilair vernield. Het hek is al vier dagen van de dam in Colombia. In Cali - de derde stad van Colombia - was het protest het gewelddadigst: betogers in hoodies vielen openbare gebouwen en banken aan en staken bussen in brand, het openbaar vervoer ligt er grotendeels plat.

Ook de repressie is niet min: op beelden is te zien hoe de politie vanop brommers betogers beschiet met traangas en rubberkogels. In Cali zijn er meldingen van dodelijk politiegeweld, om hoeveel slachtoffers het gaat is onduidelijk. Mensenrechtenorganisaties spreken van meer dan 20 doden.

Controversieel belastinghervormingsvoorstel stak lont in het kruitvat

De Dag van de Arbeid lokte gisteren nog meer betogers naar buiten. Vakbonden en sociale organisaties vroegen de regering van de rechtse president Ivan Duque om hun controversiële belastinghervormingsvoorstel, dat de lont in het kruitvat stak, in te trekken.

Videospeler inladen...

De volkswoede over de nieuwe belastingen is groter dan de angst voor corona, want de Colombianen gaan massaal betogen, ondanks de coronadreiging in Colombia, waar dagelijks 500 mensen sterven aan het virus. 

Volgens de demonstranten zal de voorgestelde belastingverhoging vooral de armere bevolking en de middenklasse treffen die al zwaar te lijden hebben door de coronacrisis. "Solidaridad Sostenible" (Duurzame Solidariteit), noemt de regering haar wetsvoorstel, dat de staatskas via een belastinghervorming zo'n 23 miljard Colombiaanse pesos (ongeveer 8 miljoen euro) moet opleveren om de economische crisis aan te pakken, veroorzaakt door de pandemie.

Volkswoede over belastinghervorming is groter dan angst voor coronavirus, dagelijks 500 doden in Colombia

Onder druk van de straat had president Ivan Duque de Colombianen eergisteren al beloofd dat zijn regering het wetsvoorstel zal herzien en dat er alvast geen BTW-verhogingen zullen komen op brandstof en voedingsmiddelen. Maar voorlopig blijven de betogingen doorgaan.

Meest gelezen